Gazdaság

Paks 2 is veszélybe kerülhet az Oroszország elleni szankciók miatt

rtl.hurtl.hu

2022. február 25. 8:52

Az elmúlt években Magyarország a többi uniós országhoz képest jobban elköteleződött Moszkva felé, ezért a szankciók is nagyobb változást hozhatnak, mint máshol.

Ma nincs olyan szakértő, aki meg tudná mondani, hogy milyen hosszan és mennyire mélyen érinti az orosz-ukrán háború, az Oroszország elleni uniós szankció a magyar gazdaságot - tért ki a válaszadás elől a Népszava által megkérdezett gazdasági elemző. Péntek hajnalban az európai uniós vezetők újabb szankciókról határoztak.

A meg nem nevezett elemző hozzátette: az biztos, hogy az elmúlt években Magyarország, illetve az Orbán-kormány a többi uniós országhoz képest jobban elköteleződött Moszkva felé, illetve Vlagyimir Putyinnak, és ebből a szempontból nézve nagyobb változások jöhetnek idehaza, mint más országokban. 

A lap szerint az oroszok legnagyobb készülő gazdasági projektje a Paks 2 beruházás, amely orosz hitelből, orosz beruházásban valósulna meg. A hitelt biztosító orosz Vnyesekonombankot az EU már a két szakadár ukrán terület megszállásért szankciós listára tette, de könnyen erre a sorsra juthat a kivitelező Roszatom is. Hozzáteszik: a kivitelező már többéves csúszásban van még a tervekkel is, de az orosz agresszió miatt 

a következő kormánynak újra kell gondolnia a függőségét az orosz energiacégektől. 

Az első nyilatkozatokból az tűnik ki, hogy háború ide vagy oda, a kormány folytatná a beruházást, teszi hozzá a lap.

Nyitókép: Kiss Dániel / MTI

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#ukrajna#szankciók#paks 2

Címlapról ajánljuk