Gazdaság

Húszéves az euró, nélkülünk ünnepli Európa

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 1. 7:16

A két évtizeddel ezelőtt forgalomba került eurót ma már 340 millió ember használja 19 országban, Írországtól Németországon át Szlovákiáig.

Pontosan 20 éve kezdték el használni az emberek a közös európai valutát, olvasható az AFP hírügynökség évfordulós összefoglalójában. Az euró bankjegyek és érmék 2002. január 1-jén kerültek forgalomba az Európai Unió 12 országában. A polgárok lelkesedéssel és szkepticizmussal vegyesen fogadták az új, közös európai pénzt, ami leváltotta többek között a német márkát, a francia frankot és az olasz lírát.

Az euró a kezdeti kételyeket, az árakkal kapcsolatos aggodalmakat és az adósságválságot legyőzve végül sikeresen elterjedt az egész régióban. Ma már 340 millió ember használja 19 országban, Írországtól Németországon át Szlovákiáig.

Bulgária, Horvátország és Románia a következő országok, amelyek a következő néhány évben csatlakozhatnak az euróövezethez, bár az emberek megosztottak a nemzeti valutájuk elhagyásának előnyeit illetően. Magyarország csatlakozása az eurózónához egyelőre nincs napirenden. Az év utolsó napjaiban a magyar forint tovább gyengült, volt hogy 370 Ft-nál is többe került az euró.  

Már el sem tudják képzelni Európát nélküle

Az euró létrehozásának ötlete először az 1970-es években merült fel, mint az európai integráció elmélyítésének, a tagállamok közötti kereskedelem egyszerűsítésének eszköze, amely képes és az amerikai dollárral is versenyezni. Bár a dollár még „a világ ura”, az euró ma már a világ második leggyakrabban használt valutája, és a globális devizatartalékok 20 százalékát teszi ki, szemben az amerikai dollár 60 százalékával.

Uniós tisztviselők szerint az euró segített Európának elkerülni a gazdasági katasztrófát a koronavírus-járvány idején. „Egyértelmű, hogy Európa és az euró elválaszthatatlanok” – írta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank vezetője egy blogbejegyzésben. „A fiatal európaiak, akik eddig csak a közös valutát ismerték, már el sem tudják képzelni Európát nélküle.”

Az euró bevezetésének első napjaiban a fogyasztók attól tartottak, hogy az euró megjelenése áremelkedést okoz, mivel az országoknak át kellett állniuk az új pénznemre. Bár egyes termékek árai némileg emelkedtek, mivel a vállalkozások felkerekítették az átváltást, a hivatalos statisztikák szerint az euró stabilabb inflációt hozott.

Az euró piros, kék és narancssárga bankjegyeit úgy tervezték, hogy mindenhol ugyanúgy nézzenek ki, általános gótikus, román és reneszánsz építészet ábráival, úgy hogy egyik ország se legyen jobban képviselve, mint a többi.

2021 decemberében az  Európai Központi Bank közölte, hogy a bankjegyek készen állnak a megújulásra, és bejelentették azt is, hogy a nyilvánosság segítségével tervezési és konzultációs folyamatot indítanak. A döntés az eurós bankjegyek új külalakjáról 2024-re várható.

Nyitókép: "Twenty Euro Notes" by Images_of_Money is licensed under CC BY 2.0 

#Gazdaság#euró#európai unió#közös pénz#valuta#évforduló

Címlapról ajánljuk