Gazdaság

A gázszállítók cáfolták Orbán Viktor szavait

rtl.hurtl.hu

2021. december 28. 5:29

A miniszterelnök szerint nem az oroszok, inkább a – főképp amerikai – cseppfolyósítottgáz-szállítók szerződésszegése okozta az európai tőzsdei árrobbanást. 

Egyetlen, cseppfolyósítottföldgáz- (lng-) szállítással kapcsolatba hozott, Magyarországon tevékenykedő vállalkozás sem erősítette meg a Népszavának Orbán Viktor múlt heti szavait, miszerint a világ lng-szállítói, szerződéses vállalásaiktól visszalépve termékeiket inkább Dél-Ázsiában adnák el.

A lap megkereste a svájci központú, magyar kötődésű MET-et, amely tavaly 3 évre elosztva 1,3 milliárd köbméter gázt rendelt meg a Krk szigetnél idén átadott horvát egységből. A MET rövid válasza szerint

minden szerződés szerint halad.

A horvát energiatársaságot irányító Mol szerint az INA megbízható lng-partnert választott és eddig nem tapasztalt fennakadást a megállapodás szerinti szállításokban, minden más üzleti titok. A Népszava – információik szerint az ünnepi időszak miatt – egyelőre nem kapott választ az állami MVM-től, de úgy tudják: a cégnél szintén nem tapasztalták a kormányfő által említett fennakadást.

Az év utolsó, rendhagyó kormányinfóján Orbán Viktor az európai rezsiválság okairól azt mondta: 

A baj inkább abból van, hogy az lng-sek nem teljesítik a kötelezettségeiket.

A miniszterelnök tapasztalatai szerint „szemben az oroszokkal", akivel lng-ügyben leszerződnek, miután az ázsiai kereslet növekedése miatt gond nélkül fölrúgják a szerződéseket, „kifizetik a kötbéreket és még így is akkora profittal tudják elszállítani és eladni az lng-t, hogy ez megéri nekik."  Ezzel indokolta, hogy szerinte „ma energiabizonytalanság bennünket nem az orosz, hanem az lng-piac felől fenyeget."

Nyitókép: Benko Vivien Cher / MTI

#Gazdaság#ing#orbán viktor#gáz#mol#met

Címlapról ajánljuk