Fókusz

Öngyilkos lett az egyik bicskei áldozat – így kezdődött az ügy, amit már nem lehetett eltussolni

Czakó JózsefCzakó József

2024. február 7. 19:04

Nyílt titok volt, hogy János bácsi, az igazgató szereti a fiatal fiúkat – ezt mondta a Házon kívülnek egy fiatal lány. A bicskei gyermekotthonban történt sorozatos szexuális visszaélések ügyét Moskovics Judit oknyomozó riportjaival derítette fel. Az igazgató 8 évet kapott, K. Endre, igazgatóhelyettes bűnsegédként 3 év 4 hónapos börtönbüntetést. Novák Katalin köztársasági elnök azonban kegyelemben részesítette, és büntetésének hátralévő 9 hónapját elengedte. Egy ország nem érti, hogyan történhetett meg ez.

Az egyik fiatal öngyilkos lett, a vonat elé ugrott az állomáson. Pár nap múlva a barátja, aki szintén áldozat, besétált a rendőrségre és feljelentést tett az igazgató ellen szexuális zaklatás miatt. Így kezdődött

– meséli a bicskei gyermekotthonban történt zaklatás napvilágra kerülésének körülményeit Moskovics Judit riporter, aki először foglalkozott az üggyel. A sorozatos szexuális visszaélésekkel 2014-től foglalkozott. Végül 2016-ban készült el a riport, amit a Házon kívülben láthatott az ország.

Már 2011-ben is próbáltak feljelentést tenni, két ott dolgozó jelentette fel az igazgatót, meghallgatták a gyerekeket is, de később sorra visszavonták a vallomásukat, így az eljárást megszüntették. Pedig – ahogy egy fiatal lány mondta a riportban – nyílt titok volt, hogy János bácsi, az igazgató szereti a fiatal fiúkat.  Az áttörést 2016-os riport és az újabb feljelentés hozta. Nyomozás indult, amit vádemelés követett, 2018-ban pedig az igazgatót bűnösnek találták folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak és szexuális visszaélés bűntettében, és szexuális erőszak kísérletében. Tettéért 8 év szabadságvesztésre, mellékbüntetésként pedig 8 évi közügyektől eltiltásra ítélték. 

Akikről azonban az elmúlt napokban a hírek szólnak, az a helyettese, K. Endre. Ő kapott most kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnöktől. Annak ellenére, hogy a helyettest bűnösnek találták, mert megpróbálta befolyásolni a tanúkat, a vallomások megváltoztatását vagy visszavonását próbálta elérni.

„Kegyelmi döntése megfosztja az áldozatokat a méltó igazságszolgáltatástól” – írta Novák Katalinnak egy bicskei áldozat

A videóban megnézheti, hogy mit tudott meg a bicskei gyermekotthon lakóitól Moskovics Judit és hogyan küzdenek a bántalmazás minden formája ellen a Kiállok érted című előadás szereplői. 

Vasárnap, február 11-én az RTL Házon kívül című műsora hosszasan foglalkozik a témával. Megszólal az a nevelő, aki először 2011-ben tett feljelentést, de akkor nem történt semmi. És megszólal az a fiatalemeber is, aki feljelentette az igazgatót.

#Fókusz#Videó#bicskei gyermekotthon#bűnügy#pedofil#pedofília#bicske#gyermekotthon

Címlapról ajánljuk