Fókusz

Zámbó Árpi a titkosított Jimmy-aktákról: Nyomozati anyagot nem láttunk, halotti boncolási jegyzőkönyvet sem

Czakó JózsefCzakó József

2024. január 24. 19:10

2026. január 2-ig biztosan titkosak maradnak a Zámbó Jimmy halálának körülményeit rejtő akták. Zámbó Árpi méltatlannak tartja, hogy még a boncolási jegyzőkönyvet sem látta testvére halála után. A titkosítás okáról egy fegyverszakértőt kérdezett a Fókusz. 

2001. január 2-án, saját, otthonában tartott fegyverével Zámbó Imre, művésznevén Zámbó Jimmy fejbe lőtte magát, majd délelőtt 10 órakor belehalt sérüléseibe. Hogy mi történt pontosan aznap hajnalban, az legkorábban csak 2026-ban derül ki, ugyanis A Király aktáit addig titkosították.

Megértem, hogy vannak államtitkok, de ebben az esetben, amikor balesetről van szó, nem értem, hogy miért kellett 25 évre titkosítani

– mondta a Fókusznak Zámbó Árpi, az elhunyt bátyja.

A hivatalos álláspont már a balesetet követő délelőtt kész volt. Eszerint a 9 mm-es Beretta azért dördült el, mert az énekest zavarta egy külső körülmény – hogy pontosan micsoda, azt a rendőrség a család kérésére nem közölte. Egy ablakon kilőtt töltényhüvelyt a rendőrök az udvaron meg is találtak, később Jimmy kiszedte a tárat, a pisztolyt a halántékához tartotta, a félautomata fegyver csövében azonban maradt egy töltény. Ez okozta az életveszélyes sérülést.

„Ha túlélés van és még dolgoznak rajta, próbálják szállítható állapotba hozni, akkor egy fegyverszakértőnek már nem az eredeti helyszíne van. Jimmyt szállítható állapotban vitték kórházba, a fegyverszakértő az »üres helyszínt« találta” – utalt a helyzet bonyolultságára Tóth István fegyverszakértő, aki a haláleset hajnalán nem volt ügyeletben, így nem ő dolgozott a csepeli tragédián, de úgy véli: kollégáinak nem volt könnyű dolga a helyszínen.

Nyomozati anyagot nem láttunk, halotti boncolási jegyzőkönyvet sem

 – Zámbó Árpi 23 év elteltével sem érti, ha látszólag mindent tudnak a tragédiáról, akkor miért volt szükség az akták titkosítására.

A fenti videóból kiderül, hogy

  • mit mondott a csepeli rendőrfőkapitány Zámbó Jimmy halálának napján,
  • mit csinál Zámbó Árpi, ha végre kezében tarthatja a titkosított Jimmy-iratokat,
  • hová szerették volna Zámbó Jimmyt örök nyugalomra helyezni,
  • és hogyan emlékszik vissza Zámbó Árpi testvére temetésének napjára.

A zenész szakma nevében Kozsó búcsúzott a temetésen Zámbó Jimmytől, a megemlékezéseket és a temetést az RTL élő adásban közvetítette, még nemzetközi hírcserébe is bekerült a rendkívüli esemény. A Király emléke tovább él, hiszen májusban ismét lesz Jimmy-gála Csepelen. Az RTL Pluszon pedig a Király életéről készült díjnyertes sorozat összes részét megtekinthetik.

#Fókusz#Videó#Bulvár#zámbó jimmy#titkosított#csepel#Zámbó Árpi#halál

Címlapról ajánljuk