Fókusz

„Lepergett előttem az élet!” – Cipruson papíron háború dúl, mégis egyre több magyar találja meg a szerelem szigetén a boldogságot

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2023. december 14. 19:14

Van, aki a szerelem, míg más a nyugalom szigetének hívja Ciprust. A jelenleg is háborúban álló szigetre látogatott el a Fókusz stábja, hogy megértse, milyen a ciprusi magyarok élete egy kettéosztott országban. Van, akit a szerelme fertőzött meg Ciprus-imádatával, és a tengerparton házasodtak össze, más családi tragédiát követően, gyógyulni érkezett a szigetre, ahol azóta négy gyerekét neveli, akiket görögül is tanít.

Ciprus 1960-ig angol gyarmat volt, ezután a szigetre egyidőben Török- és Görögország is igényt tartott. 1974-ben a törökök attól tartva, hogy a görögök elfoglalják Ciprust, megkezdték az Attila hadműveletet és megszállták az északi partokat. A háborús helyzetben a görögök délre, a törökök északra menekültek. Az ENSZ azért, hogy rendezze a helyzetet, kialakított egy zöld határzónát. Ezután került Darabos Gábor békefenntartóként Ciprusra.

„Cipruson jelen pillanatban is háború van, legalábbis papíron. Negyvenkilenc éve van tűzszünet, a tűzszüneti állapot fenntartásáért felelős az ENSZ” – mondta a Fókusznak az ENSZ magyar békefenntartója, Darabos Gábor először 2006-ban érkezett Ciprusra, azonnal megfogta a sziget klímája. Öt év után azonban a szíve Angliába szólította. Miután szakított ottani kedvesével, ismerte meg Anikót, aki kézilabdázóként a magyar lányokból álló London Angels csapatában játszott.

„Hogyha csak egy évig maradok kint, ahogy terveztem, akkor nincs Gábor, nincs kézilabda, nincsen a picuri minden okkal történik.” – mesélt szerelmükről a Fókusznak Darabos Anikó.

„Lepergett előttem az élet!” – Cipruson papíron háború dúl, mégis egyre több magyar találja meg a szerelem szigetén a boldogságot

Miután Gábor megfertőzte Anikót is a Ciprus-imádatával, 2018-ban az itteni tengerparton házasodtak össze. Ám az esküvőszervezés nem volt túl zökkenőmentes. Úgy gondolták, ők jobbak lennének benne, ezért létrehozták saját esküvőtervező vállalkozásukat. Ám közbejött a pandémia, amikor Gábor covidos lett, súlyos állapotba került.

Lepergett előttem az élet! Hiába beszéltem hozzá, nem evett, nem ivott. Két hét alatt lefogyott tizenöt kilót. Tíz nap után hívtam hozzá mentőket, már nem volt magánál

Szerencsére Gábor szervezete jól fogadta a kezelést, felgyógyult. Hogy miben változtattak a covid után és hogyan találták meg a boldogságot Cipruson, kiderül a fenti videóból, amiben megismerhetik Nina történetét is, aki 2007-ben gyógyulni érkezett Ciprusra, hiszen tizenhat nap alatt három családtagját is elveszítette. A nő azóta négygyerekes családanyaként angolul, görögül és magyarul oktatja csemetéit.

#Fókusz#Videó#Életmód#ciprus#görögország#törökország#kettéosztott sziget#ciprusi magyarok

Címlapról ajánljuk