Fókusz

Szinte mindenét elvesztette egy dán asztalos, így indult a LEGO elképesztő története

Hubai AntalHubai Antal

2023. november 25. 17:56

Van egy kis község Dániában, amelyet valószínűleg még az országban is kevesen ismernének – nemhogy a világon –, ha az 1900-as évek elején nem költözik ide egy asztalos. Billundban ma már szinte minden az építőkockákról szól, miközben még ma is csak 7100-an lakják a várost. Évente 3 millió 700 ezer turista fordul meg a repülőtéren, ami ezzel Dánia második legforgalmasabb légikikötője lett a főváros után. A Fókusz stábja meglátogatta a legendás várost, hogy utánajárjon az apró kockák hatalmas történetének. 

Ole Kirk Christiansen eredeti foglalkozása asztalos volt, 1916-ban költözött a városba, majd miután 1924-ben leégett a háza és az asztalosműhelye, megépítette a mai napig álló otthonát a városközpontban. Nyolc évvel később azonban a vállalkozása tönkrement, és nemsokára a feleségét is elvesztette. Egyedül maradt négy fiával. Ekkor támad egy ötlete, hogy mit lehetne csinálni a megmaradt faanyagokból. Játékokat kezdett gyártani belőle, az első prototípus pedig egy kacsa lett, amely ma is ki van állítva a házában berendezett múzeumban.

Néhány évvel azután, hogy elkezdte gyártani a játékokat, egyre nagyobb lett rá a kereslet, úgy döntött, hogy nem tér vissza az asztalos szakmába, hanem végleg játékgyártó lesz

– magyarázta a Fókusz Plusz stábjának Szitu Kristian LEGO történész.

Dániából indult, de az egész világot meghódította a kis építőkocka: hogy indult a LEGO csodálatos története?
Apró kockák, nagy álmok.

De hogyan hangzik az, hogy billundi játékgyártó? Kellett valami frappáns cégnév. Christiansen azonban hiába gondolkodott, nem jutott eszébe semmi izgalmas. Kiírt egy versenyt a családtagoknak, rokonoknak és a cég dolgozóinak, hogy találjanak ki egy jó cégnevet. A fődíj egy üveg házi bor volt. A végén aztán saját maga nyerte meg a versenyt, ugyanis ő találta ki a legjobbat. A cégnév két dán szóból ered. Leg Godt, vagyis magyarul Játssz jól.    

  • Hogyan élte túl a vállalkozás a kezdeti nehézségeket? 
  • Mi a cég jelmondata és hogyan adta ezt át Ole Kirk Christiansen fiainak is?
  • Mikor lett a fa játékokból műanyag?
  • És hogy jutunk el az első LEGO-kockák történetén át a magyar LEGO Masters-hez?

A fenti videóból többek között ezek is kiderülnek.

#Fókusz#Videó#színes#lego#LEGO Masters#építőkocka#Játék#lego története#Billund#dánia

Címlapról ajánljuk