Fókusz

Hősként tekintett rá, de haragudott is, amiért elhanyagolta a családját – így él Faludy György unokája, aki szintén nem szeret zoknit hordani

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2023. november 1. 18:32

Interjút adott a Fókusznak Faludy György unokája. Alexander Faludy sokáig nagyon haragudott híres nagyapjára, amiért a különc író, bár megígérte neki, hogy meglátogatja Angliában a bentlakásos iskolájában, sosem tette, és emiatt bocsánatot sem kért. De mégis mi a közös Alexanderben és Györgyben? Alexander elmesélte, mire jött rá nagyapja temetésén, és hogy miért költözött Angliából Magyarországra.

A világcsavargónak, aki sokak emlékezetében rendkívüli hajkoronájával maradt meg, a magyar nyelv volt a világ legszebbje. Unokája azonban még csak ismerkedik vele. Alexander Faludy három éve költözött Budapestre, hétköznapi szituációkban használja a nyelvet, de beszélgetni még nem mer magyarul. 

Faludy György nem vetette meg a testi gyönyöröket, és szeretett mindenkit meghökkenteni. Villon-fordításaival és erotikus verseivel ez sikerült is. És azzal is, hogy 91 évesen egy 65 évvel fiatalabb nőt vett feleségül. Ő még személyesen ismerte József Attilát, Babitsot, Kosztolányit és Karinthyt. Családját ugyanakkor elhanyagolta, és ezt el is ismerte. Unokája haragudott ezért, ugyanakkor hősként is tekintett nagyapjára.


Alexander Faludy. Nagy-Britanniában született, mivel édesapja angol lányt vett feleségül. Alexet és testvérét a magyar nagypapa csak nagyon ritkán látogatta meg.

Nagyon összetettek voltak az érzéseim a nagyapámmal kapcsolatban. Mindig igen büszke voltam a politikai tevékenységre. A kockázatra, amit vállalt a negyvenes-ötvenes években. Éveket töltött Recsken. És természetesen büszke voltam az irodalmi munkáira is, amit én angolul olvashattam 

– emlékezett vissza Alex.

Az önéletrajzi ihletésű Pokolbéli víg napjaimat, amely számára a nemzetközi elismerést is meghozta, Faludy György Londonban írta, miután 1956-ban immár másodszor emigrált Magyarországról. A könyv a hatvanas években angolul és több más nyelven is megjelent, magyarul viszont csak 25 évvel később adták ki, ami nem csoda, hiszen a történetben a fasizmus elől menekülés mellett többek között a recski kényszermunkatábor megpróbáltatásai is szerepet kaptak. Faludyt többször is jelölték Nobel-díjra. 

Rendkívül erős személyes kisugárzása volt, és aki a közelében tartózkodott, azt érezhette – szinte hipnotikus állapotban –, hogy a bolygó legfontosabb embere. Azonban amikor az adott személy már nem volt a közelében, teljesen elfeledkezett róla

– tette hozzá.

Faludy György élt Párizsban és Marokkóban, majd szolgált az amerikai hadseregben. A második emigrációt Firenzében, Máltán és Torontóban töltötte. 1988-ban tért haza Magyarországra.

1996 nyarán, amikor 13 voltam, Budapestre utaztunk édesapámmal vakációzni, és sok időt töltöttem a nagyapámmal. Gyönyörű időszak volt. Ő megígérte, hogy eljön meglátogatni a bentlakásos iskolában Angliában, amikor az életéről szóló dokumentumfilmet forgatják ott, de ez elmaradt. Nem kért bocsánatot, nem magyarázta meg, és én igencsak megbántva éreztem magam. A dühömet rázúdítottam az apámra, aki megvonta a vállát, és azt mondta, »nos, mit gondolsz, milyen volt az én életem?« 

– idézte fel.

Alexet annyira megviselte, hogy nagyapja nem tartotta be az ígéretét, hogy 10 évig nem jött Budapestre. Egyszer találkoztak mindössze, de az meghatározó volt számára.

Hogy mi történt a nagy találkozáson, miért költözött Alex Budapestre, és hogyan érez most a nagyapjával kapcsolatban, kiderül a fenti videóban látható riportból.

 

#Fókusz#Videó#faludy györgy#alexander faludy#unoka#rtl#irodalom#Kultúra#ma

Címlapról ajánljuk