Fókusz

„Nem azért jöttek oda, mert be akartak állni” – először szólaltak meg az első magyar kannabiszbolt tulajdonosai, akik drogkereskedelem vádja miatt kerülhetnek börtönbe

Hujder ZoltánHujder Zoltán

2023. szeptember 14. 21:22

Évekre rácsok mögé kerülhetnek, ha a bíróság kábítószer-kereskedelem miatt bűnösnek találja őket. Imre és Bence az első magyarországi kannabiszboltot nyitották meg – azt állítják, minden szükséges hivatalos engedélyük megvolt. A hatóságok azonban másképp látják. Az üzlet tulajdonosai most először álltak a nyilvánosság elé.

Nyitás után húsz perccel már több mint 400 ezer forint volt a kasszában, Magyarország első kannabiszboltja azonban a tulajdonosoknak mégsem sikertörténet. A rendőrök 4 kilogrammnyi nagy hatóanyag-tartalmú kábítószert foglaltak le. 

Az üzlet tulajdonosai most először álltak a nyilvánosság elé. Azt állítják, hogy a hatóságok miatt nemcsak erkölcsi, hanem jelentős anyagi kár is érte őket. 

Szerintük a rendőrök tévedtek, amikor azt hitték, hogy drogkereskedőkre csapnak le egy olyan boltban, amelyet nyitás előtt hónapokig hirdettek. 

Az árukészletet lefoglalták, a katasztrófavédelem pedig bezáratta a boltot. Ezután mindenkit megmotoztak, és kábítószertesztek is készültek.

Imre és Bence, a bolt tulajdonosai azt állítják: minden engedélyt megszereztek, szerintük termékeik megfeleltek a szabályoknak. Ezeket ma már számtalan helyen, többek között drogériákban is lehet kapni, és ők is nyithattak egy másik boltot, ahol ugyanazokat kínálják, mint korábban.  

Zacher Gábor toxikológus a Fókusznak elmondta: a kenderben lévő vegyülettől függ, hogy tiltott vagy engedélyezett egy termék. Nem mindegy, hogy pszichoaktív THC, vagy ártalmatlan CBD van benne. 

A kannabiszbolt tulajdonosai azt állítják, hogy ők CBD-tartalmú teremékeket árultak. 

Az emberek tisztában voltak azzal, hogy ennek a THC-tartalma zéró. Akik odajöttek vásárolni, azok nem azért jöttek oda, mert be akartak állni, vagy kábítószert akartak fogyasztani

– mondta a Fókusznak az üzlet egyik tulajdonosa, Bence. 

A hatóságok szerint viszont a boltban talált árukban volt THC – a jegyzőkönyvek szerint az élelmiszerekre vonatkozó határérték alatti. A rendőrség azonban nem az élelmiszerkönyv alapján vizsgálta a lefoglalt árukat, így a tulajdonosokból vádlott lett. 

Ha a bíróság bűnösnek találja őket, évekre rácsok mögé kerülhetnek. A két férfi azt mondta, ha elítélik őket, az Európai Bírósághoz fordulnak. 

A legdurvább az, amikor hónapokon keresztül bármilyen zajt, zörejt hallasz a lépcsőházban, te felriadsz és rohansz, menekülsz, félsz attól, hogy rúgják rád az ajtót úgy, hogy közben nem csináltál semmit

– foglalta össze Bence azt, hogy az eset miatt min mennek keresztül.

#Fókusz#Videó#Belföld#kábítószer-kereskedelem#kannabisz#bolt#nyomozás

Címlapról ajánljuk