Fókusz

Három hét alatt épül fel a Sziget, most az ország 10. legnagyobb városa

Gosztonyi ZsoltGosztonyi Zsolt

2023. augusztus 9. 19:34

Idén 30 éves a Sziget fesztivál, majdnem napra pontosan három évtizede, 1993. augusztus 19-én tette be a lábát az első fesztiválozó a Hajógyári Szigetre. Igaz, akkor még Diákszigetnek hívták és az egy hetes együttlét alatt összesen 43 ezren buliztak együtt a rendszerváltás utáni hiánypótló rendezvényen. A Sziget majdnem egyidős a magyar RTL-lel, és a Fókusz is immár két évtizede tudósít a fesztiválról.

A kezdetekkor még Gerendai Károly volt a fesztivál főszervezője és kevesebb volt a világsztár és inkább egy klasszikus rockfesztivál hangulatát idézte a Sziget első évtizede. Az augusztus 10-én kezdődő Sziget szám szerint már a 28. lesz, mivel kettő elmaradt belőle a koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben. Csütörtöktől sok újdonsággal, több mint 50 programhelyszínnel és 62 ország művészei mellett majdnem 200 magyar fellépővel találkozhat az, aki belép a Szabadság Szigetére.

Tavaly nagyon sokan hiányolták, idén visszatért a Sziget főutcája, ahol azoknak az országoknak a zászlója leng, ahonnan ellátogatnak résztvevők a fesztiválra. A külföldiek közül a hollandok lesznek a legtöbben, de egyre több új-zélandi és ausztrál érkezik hozzánk.

Az első Szigethez képest a befogadóképesség több mint a kétszeresére nőtt, a Nagyszínpad előtt például most már akár 80 ezren is tombolhatnak egyszerre. Három hét alatt épül fel a fesztivál és ilyenkor az ország 10. legnagyobb városává válik. Persze elegendő biztonsági szolgálat figyel a tömegre.

A Sziget kapacitása 99 ezer fő, egyébként a Nagyszínpad területe 80 ezer ember befogadására alkalmas, és egy közel ezer fős biztonsági személyzet és csaknem ötszáz fős egészségügyi stáb biztosítja. Saját kórházzal, majdnem 20 mentőautóval, úgyhogy egy felkészült rendszer támogatja

– mondja Benis Dániel, a Sziget Fesztivál műszaki vezetője.

Megújultak a tusolók, a wc-k, az árakat pedig egységes 2500 forintos menüvel próbálják kordában tartani.

Az eddig megszokott mobil mellékhelyiségek teljesen eltűnnek mostantól.

A Sziget hat napja közül három már teltházközeli – ebből az látszik, hogy a legtöbben az Imagine Dragons-ra, David Guetta-ra és Billie Eilish-ra kíváncsiak.

#Fókusz#Videó#sziget fesztivál#Kultúra#budapest#kulissza#billie eilish#színes#sztár

Címlapról ajánljuk