Fókusz

A legrosszabb, ha a pénzünk lekötés nélkül a bankban pihen – mibe fektessük spórolt pénzünket?

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2022. november 3. 19:49

Egyre többet fizetünk a boltban, egyre magasabb a rezsiszámla, és láthatóan napról napra kevesebbet ér a pénztárcánk tartalma. Ha valakinek sikerül is félretennie, újabb dilemmát kell megoldania: mit tegyen, hogy pénze megőrizze az értékét? A Fókusz ennek járt utána.

Jelentősen drágultak az élelmiszerek, a rezsire is többet költünk, így nagyon sok háztartás és vállalkozás kényszerül pénzügyeinek újratervezésére. Tudatos döntésekre van szükség annak érdekében, hogy a megspórolt pénzünk megőrizze az értékét, ugyanis egy elhanyagolt és egy tudatosan átgondolt pénzügyi döntés között a szakértő szerint óriási lehet a különbség.

„Ha valakinek van egymillió forint megtakarítása, akkor annak éves szinten 10-15 százalékát szépen lassan, csendesen, alattomosan megeszi az infláció. Tehát most egy elhanyagolt pénzügyi döntés és egy tudatosan átgondolt pénzügyi döntés között egy egymillió forintos megtakarításnál éves szinten 100-150 ezer forint lehet a különbség” – figyelmeztetett Pintér András, az MKB Alapkezelő befektetési vezetője.

„A legrosszabb, ha a pénzünk lekötés nélkül a bankban pihen” – mibe fektessük spórolt pénzünket, hogy jól járjunk?
Pintér András / Fotó: RTL Fókusz

A Fókusz által megkérdezett pénzügyi szakértők egyértelműen azt hangsúlyozzák: most nem szabad halogatni.

A legrosszabb, amit tehetünk, hogy nem foglalkozunk a pénzünkkel, és szabadon tartjuk, azaz lekötés nélkül csak a bankban pihen

– fogalmazott Sándorfi Balázs a bankmonitor.hu-tól.

Bár elsőre jó ötletnek tűnhet például eurót vagy dollárt vásárolni, a dolog azonban nem ilyen egyszerű. „Ha és amennyiben létrejön a megállapodás az Európai Unióval, akkor a forint bőven 400 alá erősödhet vissza az euróval szemben. Nagy valószínűséggel lehetnek még ebben bizonytalanságok és kérdőjelek, amik lökdöshetik az árfolyamot, de ma nem túlértékelt a forint. 

Tehát aki ma vált forintot devizára, az egyáltalán nem biztos, hogy nyerő pozícióban lesz egy év múlva 

– tette hozzá Sándorfi Balázs.

Nézzünk szét az ingatlanpiacon?

A hozzáértők nem ajánlják, hogy pénzünk 15 százalékánál többet fektessünk devizába. Akkor nézzünk szét az ingatlanpiacon? Itt a kínálat egy százalékkal nőtt, a kereslet viszont 40 százalékkal csökkent. Ez várható volt, hiszen most mindenki óvatos.

„A legrosszabb, ha a pénzünk lekötés nélkül a bankban pihen” – mibe fektessük spórolt pénzünket, hogy jól járjunk?
Sándorfi Balázs / Fotó: RTL Fókusz

„Az ingatlanpiacon lassabban, kisebb mértékben változnak az árak. Ezért arra számítunk, hogy az inflációt nem fogja elérni az ingatlanok árának változása, esetleg stagnálás fog bekövetkezni. Stagnálás mellett a jelenlegi inflációs környezetben reálértéken 20-25 százalékot borzasztó gyorsan leértékelődik az ingatlan” – magyarázta Sándorfi Balázs.

Részvényekkel vagy kriptovalutákkal foglalkozzunk?

Évszázadokon keresztül sokan az aranyra esküdtek. A szakértők most is arra számítottak, hogy emelkedni fog a nemesfém árfolyama, de pont az ellenkezője történt. Mi a helyzet viszont a részvényekkel vagy a kriptovalutákkal? Sándorfi Balázs szerint érdemes a részvényeken elgondolkodni, csak ahhoz érteni is kell hozzá. 

„A hosszú lejáratú, tízéves kötvényeknek a kockázati szintje elérte a részvények kockázati szintjét. Ez nagyon meglepő a hozzáértők számára. 

Én azt gondolom, hogy részvényekben mindig érdemes gondolkozni, de ezeknek magasabb kockázati szintje. Ehhez érteni kell, nem pedig spekulatívan, ötletszerűen kipróbálni. 

A kriptovalutákkal kapcsolatban pedig azt tudom mondani, hogy a részvénypiac kockázatát egy egységnyinek vesszük, akkor a kriptobefektetések kockázata négy-öt-hat egységnyi” – magyarázta.

Akkor mi lehet a megoldás? A mostani gazdasági környezetben ott tartunk, hogy a pénzt akár két-három hónapra is érdemes lekötni, mert a vásárlóértéke folyamatosan romlik. Pintér András befektetési vezető azt mondja: 

a magyar megtakarítók nagy részének az inflációhoz kapcsolt magyar állampapírok jelentik az a legegyszerűbb eszközt, amivel ez ellen a rém ellen védekezni vagy harcolni tudnak.

„Most 11,75 százalékot érhetünk el, egy év múlva pedig valószínűleg 15 százalék fölötti kamatozást” – tette hozzá Sándorfi Balázs.

És hogy mikor lesz vége a hét szűk esztendőnek, és meddig kell meghúznunk a nadrágszíjat? Pintér András szerint a megtakarítási döntések szempontjából kritikus infláció valamikor a jövő év első felében tetőzhet, ami nem jelenti azt, hogy a pénzünk nem fog napról napra kevesebbet érni, csak az üteme fog lassulni.

Még az optimista jóslatok szerint is 2-3 évig magasabb lesz az infláció, mint a mögöttünk álló 5-7 évben, de ha odafigyelünk és takarékoskodunk, talán csökkenteni tudjuk a veszteségeinket.

#Fókusz#Videó#Gazdaság#befektetés#forint#deviza#árfolyam#drágulás#infláció#spórol#pénzügy

Címlapról ajánljuk