Fókusz

Ökumenikus Segélyszervezet: A határ ukrán oldalán még nagyobb szükség van a segítségre

Gál PetraGál PetraDörmer CsabaDörmer CsabaÁsványi EszterÁsványi Eszter

2022. március 2. 19:36

Szerda reggel nagyjából nyolcszáz ember érkezett a záhonyi vasútállomásra – gyerekek, egyetemisták, szétszakított családok menekültek el Ukrajnából a háború borzalmai elől. Nemcsak Kárpátaljáról, hanem Kijevből és Lvivből is sokan érkeztek. Sokan nem tudják, mit hoz a holnap. Vannak olyanok, akik szeretnének tovább utazni, de sokan arra várnak, hogy jobbra forduljon a helyzet, és hazatérhessenek. Az ENSZ legfrissebb adatai szerint eddig több mint nyolcszázezer ember hagyta el Ukrajnát a háború miatt. A legtöbben, 454 ezren Lengyelországba menekültek, míg Magyarországra 116 ezren érkeztek.

Ukrajna egyetemei nagyon népszerűek a szegényebb ázsiai és afrikai országokban, mivel az átlagosnál jóval olcsóbbak. Csak Indiából több tízezren tanulnak ukrán egyetemeken, közülük is sokan vannak a menekülők között, rendszeresen tesznek közzé számukra hivatalos figyelmeztetéseket a háborús helyzettel kapcsolatban.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az elmúlt napokban több mint 28 tonna tartós élelmiszert szállított Kárpátaljára. A segélyszervezet munkatársaival a barabási határátkelőnél találkozott riporterünk. Azután, hogy a segélyszervezet az ukrán oldalon is felállított egy segítőpontot, azt mondják ott még nagyobb a szükség, mint magyar területen. 

A 1353-as adományvonal most is él, egyetlen hívás 250 forinttal támogatja a szervezet munkáját. 

 

#Fókusz#menekültek#orosz-ukrán háború#ukrajna#rtl#egyetemisták#ukrán határ#ökumenikus segélyszervezet

Címlapról ajánljuk