Fókusz

Több száz fős tömeg köszöntötte a hazatérő gyorskorcsolya-válogatottat

Hubai AntalHubai Antal

2022. február 18. 18:10

Hazatért a téli olimpiáról a magyar gyorskorcsolya-válogatott. Az arany- és bronzérmes Liu Shaoangot és Liu Shaolin Sándort a Jégcsarnokban több száz fős tömeg várta. Családtagok, rajongók, és egy tucatnyi újságíró és tévéstáb. A legbüszkébb a gyorskorcsolyázó fiúk édesapja és nagymamája voltak. A büszke nagyi elmesélte, hogy mivel készült unokáinak, és azt is elmondta, hogyan emlékszik vissza arra, amikor a testvéreknek abba kellett hagyniuk az úszást, és sportágat váltottak.

Egyesével szólították fel a színpadra a Jégcsarnokban a pénteken hazatért gyorskorcsolya- válogatott tagjait és az edzőket. A legnagyobb üdvrivalgást természetesen Liu Shaoang kapta, aki büszkén mutogatta három érmét a nyakában. A pekingi téli olimpia legmeghatóbb pillanata Ádó aranyérmének átadása volt, amikor a sportoló megkönnyezte a dobogó tetején a magyar himnuszt.  

Ádó nem csak megszerezte Magyarország első egyéni, téli olimpiai aranyérmét, de ő minden idők legsikeresebb magyar téli olimpikonja két arany- és két bronzéremmel. A dobogósok mellett egy negyedik és egy hatodik helyével közel 140 millió forintos jutalomban részesül majd. Megkérdeztük tőle, tudja-e már, mire költi majd a pénzt, de azt mondta ez magánügy, és hogy mindenképp gondosan szeretné befektetni.

A téli olimpia legdrámaibb pillanatát is felidézte a két sportoló, amikor az 1000 méteres döntő megnyerése után néhány perccel Liu Shaolin Sándort kizárták a versenyből. Testvére így viszont a negyedik helyről előrelépett a dobogóra. Ádó azt mondta, szerette volna, ha máshogy alakulnak a dolgok és ketten állhatnaknak a dobogón.

Ott én sem voltam boldog abban a pillanatban és mikor bementünk az öltözőbe, csak fogtuk egymás fejét, hogy ez mégis hogyan történhetett. Mondtam neki, hogy ez megtörtént és hiába foglalkozunk vele, nem lesz jobb. Úgyhogy fel kellett állnunk, el kellett felejtenünk, és folytattuk tovább.

#Fókusz#téli olimpia#liu shaolin sándor#liu shaoang#gyorskorcsolya#Sport

Címlapról ajánljuk