Fókusz

Visszavonult a legenda, Cseh László

Süle LászlóSüle László

2021. július 30. 18:45

Visszavonult minden idők talán legnagyobb olyan magyar úszója, aki sosem nyert olimpiai bajnokságot. Cseh László 4 ezüstöt és 2 bronzot szerzett az ötkarikás játékokon, ezen kívül 2 világbajnoki aranya és 14 Európa-bajnoki címe van. Impozáns pályafutás.

Amikor csúcsformában volt, nem akárki állt az útjába, hanem minden idők legnagyobb úszója. Sőt, minden idők legsikeresebb olimpiai sportolója, a 23-szoros bajnok Michael Phelps.

Én egyáltalán nem érzem úgy, hogy szerencsétlen időszakban vagyok. Én örülök, hogy a világ legnagyobb úszója ellen versenyezhetek. Az a célom, hogy ő előre viszi az úszósportot, és ha ő nem lenne, akkor lehet, hogy mi sem beszélhetnénk itt.

- mondta műsorvezetőnknek, Tokár Tamásnak.

Mindent kifejez a 200 méteres vegyesúszás tokiói győztesének főhajtása az utolsó versenyén hetedikként célba érő Cseh Laci előtt. Egy korszakos zseni távozott a mezőnyből, akinek alapvetően fog megváltozni az élete.

A 17 éves Cseh Laci a 2003-as barcelonai úszó Vb-n elért ezüstérmével robbant be a köztudatba. Első interjúját is abban az évben adta az RTL Klubnak.

Az athéni olimpia előtt hihetetlen balszerencse érte, eltörte a lábát a balatoni felkészülése alatt.

A gyorsan felgyógyuló Laci még így is jó volt egy bronzéremre Athénban. Hosszú éveken át mindig számíthattunk rá, hogy érmeket hoz haza a világversenyekről. De nem csak ezért lett roppant népszerű. Mindig szerényen viselkedett és készséges volt a sajtó munkatársaival is. Nem csak jól sportolt, de jól is tanult: a budapesti Műszaki Egyetemen diplomázott.

A 2008-as olimpiára is éremesélyesként érkezett, de hát mint mindig, ott volt Phelps, aki mögött három számban is ezüstöt nyert. 2012-ben, Londonban bronzérmet akasztottak a nyakába, Laci ezt csalódásként élte meg.

Hát, ünneplés az nem tudom, mennyire lehet, hogy mennyire ünnepelni való dolog az, amit most én elértem, mert nem sikerült az, amit én igazán szerettem volna.

- nyilakozta akkor.

2015-ben az RTL Híradó második világbajnoki aranya után az év emberének jelölte. A 2016-os Riói olimpián azonban ismét „csak” egy ezüst jutott neki, igaz, előtte egy csalódást keltő hetedik helyezést kellett feldolgoznia.

31 évesen futott neki élete ötödik olimpiájának, amit aztán még el is halasztottak egy évvel. Egyre idősebb lett, és egyre inkább el kellett azon gondolkodnia, mi lesz vele a pályafutása után. Ebben segíthetett neki Friderikusz Sándor műsora, ahol feleségével, Diával öregedhetett meg együtt, egyelőre csak játékból.

 

 

 

Végül sikerült kiharcolni az olimpiai szereplést ötödször is, és ha már ott volt, bejutott az olimpiai döntőbe. 35 évesen búcsúzik a versenyszerű úszástól. Hogy mihez kezd majd pályafutása után, az még kérdés, de valószínűleg nem fog teljesen elszakadni az úszástól. Abban biztosak vagyunk, hogy - hihetetlen kitartása és szerénysége okán - bármibe is kezd, sikerek kísérik majd az útját.

#Fókusz#cseh lászló#visszavonul#legenda

Címlapról ajánljuk