Fókusz

Életét végérvényesen megváltoztatta egy szörnyű tragédia

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2017. február 17. 18:00

Riportunk főszereplőjének életét végérvényesen megváltoztatta egy szörnyű tragédia. 1994. december 2-a volt. Egy vonaton ült, amely Nyíregyházáról tartott Budapestre. Szajolnál, délután háromnegyed ötkor, kisiklott a második kocsi. A szerelvények egymásnak majd az állomás épületének csapódtak 110 kilométer/órás sebességgel. 27-en szörnyethaltak, négyen a kórházban vesztették életüket. Faragó Ágnes, másodéves egyetemista volt akkor, ő túlélte.

23 évvel ezelőtt, 1994. december 2-án 16 óra 46 perckor Szajolnál egy gyorsvonat siklott ki. 31-en haltak meg akkor.

 

 

A szajoli állomás ma nagy a forgalom, 11 vágányon haladhatnak itt a személy, a gyors és a tehervonatok. Amelyik szerelvény nem áll meg itt, annak biztosítani kell az áthaladását. 1994-ben végzetes hiba történt.

 

 

Ágnes az első kocsiban volt, amely az épület romjai alá szorult. Kb. egy óra telt el, míg egy tűzoltó be tudott jutni az összeroncsolódott fülkébe. A tűzoltó 2,5 órán keresztül tartotta a lelket Ágnesben, és amikor a kihűlés tünetei jelentkeztek nála, nem engedte elaludni. Lehet, hogy akkor nem élte volna túl. Ágnes hosszú hónapokig kórházban volt, számos műtéten esett át, de folytathatta az egyetemet.

 

 

A túlélők között volt, aki soha nem ült később vonatra, más a vallásba menekült és olyan is akadt, aki egyszerűen kijelentette, hogy nem történt semmi. Ágnesnek évekbe telt, míg fel tudta dolgozni az átélteket, és ebben sokat segítséget kapott. Azt mondja, ilyenkor nagyon fontos, hogy az ember visszakapja a mindennapi ritmusát, ne szakadjon ki a megszokott közegéből, és a környezete figyeljen rá.

 

 

A vizsgálat kiderítette, hogy a balesetet emberi mulasztás okozta, a vonat érkezése előtt negyedórával szabálytalan tolatást végeztek az első vágányon. A váltókezelőt 5,5, a tolatásvezetőt 2, a kocsirendezőt 1,5 év fogházra ítélte a bíróság. Ágnes azóta, bár az elején próbálta elkerülni, sokszor ült már vonaton. A szajoli állomáson is többször átutazott.

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

#Fókusz#szajol#túlélők#tragédia#vonatbaleset

Címlapról ajánljuk