Fókusz

Abortuszvita: tiltás vagy engedélyezés?

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2016. november 19. 19:00

Nem tudni, meddig tart a fegyverszünet a lengyelországi abortuszháborúban, ahol csak a nők tömeges tiltakozása után léptek vissza attól a szándéktól, hogy teljesen betiltsák a terhesség megszakítást, illetve börtönnel büntessék azokat, akik mégis megpróbálnák. Utánajártunk, hogyan szabályozzák nálunk a terhesség megszakítást, miközben a vita arról szól, hogy kinek van joga dönteni a magzat sorsáról. Az anyának, a szülőknek együtt, az Istennek, vagy az államhatalomnak?

A legfontosabb kérdés, hogy mikortól tekinthető embernek a magzat, a fogantatástól vagy a születéstől. Az első esetben egyformán védeni kell, minden életszakaszában, már a születése előtt is. Ma Magyarországon a gyermekeket csak születésük után tekintik jogalanynak.

 

 

Évente 32 ezer abortuszt végeznek Magyarországon. Annak ellenére, hogy ez a szám csökkent, így is minden harmadik élve születésre jut egy terhességmegszakítás. Igaz, hogy maga a beavatkozás csak pár percig tart, és jó esetben fájdalommentes, azonban nem árt tisztában lenni a műtéti kockázatokkal. És akkor még nem is beszéltünk a lelki teherről, ami lehet, hogy életük végéig elkíséri azokat, akik az abortuszt választották…

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

#Fókusz#fókusz plusz#abortusz#magzat#lengyelország#terhességmegszakítás

Címlapról ajánljuk