Fókusz

Videótéka, postaláda - a régmúlt technikai vívmányai

rtl.hurtl.hu

2016. február 5. 18:15

Emlékeznek még azokra az időkre, amikor sorba álltak az újságosnál, hogy pénzt váltsanak a telefonfülkéhez, vagy amikor postaládát kerestek, hogy feladják a nagyinak a levelet? Aki menőbb volt az faxolhatott, nekik már talán videomagnójuk is volt, de ők is sorban álltak a tékában vagy nyakukba vették a várost, hogy egy internetkávézóba megnézzék üzent-e valaki az IWIW-en.

Ezek a tárgyak még 10-15 évvel ezelőtt is a mindennapjaink részét képezték, akárcsak a walkman és a magnó kazetta, ami most újra megjelent. Kocsis Tibó Másolt kazetták című dalát újra a 80-as évek ikonikus adathordozóján adta ki. A klip is ennek a korszaknak a retrÓ hangulatát adja vissza csokorba gyűjtve azokat a tárgyakat és szolgáltatásokat melyek felett kicsit elszaladt az idő.

Pedig a telefonfülkék még mindig itt vannak közöttünk. Magányosan ácsorognak az utcák sarkán, várva, hogy valaki dobjon beléjük egy kis aprót. 2000-ben, a nagy mobil bumm hajnalán még Magyarországon is virágzott a nyilvános telefonálás. Ekkor volt belőlük szimpla, dupla kártyás és érmés is ekkor 30 ezer telefonfülkét üzemeltetett a Telekom. Ez a szám mára már 6500-ra csökkent. De mégsem tűnnek el, hisz a Magyar Telekomot törvény kötelezi az üzemeltetésükre, ami nem kis feladat, hisz ha használni nem is, de rongálni szereti őket az utca népe.

A videotékákba a fiatalok többnyire már csak röhögni és csodálkozni mennek be, pedig annak idején egy jó téka aranyat ért. Ekkor nyitotta boltját Tahi-Tóth Gábor is. A téka már 25 éve üzemel. Ahogy Tahi-Tóth úr mondja régen nagy biznisz volt, ma már csak kiegészítés. Ennek ellenére a Tóbiás téka kitart. Utolsó végvárként dacol a technikai fejlődéssel ebben a felpörgetett okosvilágban, ahol már elfelejtjük, hogy ezek a tárgyak és szolgáltatások egykor mindennapjaink részét képezték. Az olyan kifutott jelenségekkel együtt, mint a távirat, a CD vagy a tamagocsi.

 
#Fókusz#kütyü#telefonfülke#postaláda#elavult#újvári mihály

Címlapról ajánljuk