Fókusz

Veszélyben a magyar spermadonor központok

rtl.hurtl.hu

2016. február 1. 17:55

Gyermekre vágyó pár, a férfi meddősége miatt vagy egyedülálló nő, aki gyermeket szeretne, több ezer pár számára a donorsperma lehetne a megoldás. A fél éve életbe lépett szigorú szabályozás miatt több ezer gyermek most nem születik meg Magyarországon.

Miközben lasszóval kellene fogni azokat a fiatalembereket, akiknek a spermája alkalmas lenne a megtermékenyítésre, maga a donorkeresés is egy szabályozatlan terület. Hiszen pénzt nem, csak költségtérítést kaphatnának. Ebben a helyzetben tavaly augusztusban a külföldi donorsperma behozatalát egyszerűen megtiltotta a hatóság.



De vannak még más szigorítások is. Öt éven keresztül Magyarországon elérhető volt az embriók beültetés előtti genetikai vizsgálata, augusztusban ezt is megtiltották. Európa lakosságának 84%-a olyan országokban él, ahol az embriókat megvizsgálják beültetés előtt. Magyarországon is így volt 5 éven keresztül, augusztus óta azonban ez tilos, mert kutatásnak minősül.



Meddőségi centrumokba nem csak párok, hanem egyedülálló hölgyek is jönnek. 35, 40 felett egyre sürgetőbb az idő, és sokan úgy döntenek, pár nélkül sem mondanának le az anyaság élményéről. Aki tehát nem szeretne hosszú hónapokat, fél évet vagy még többet tölteni a várakozással, külföldre kényszerül, ahol lényegesen többet kell fizetnie. Ez a helyzet nagyon sok újszülöttől fosztja meg Magyarországot.

 
#Fókusz#meddőség#spermabank#donor#gyerek#család#anyaság#apaság#czakó józsef

Címlapról ajánljuk