Fókusz

Exkluzív: Titkos helyszínről adott interjút Edward Snowden

Polgár GézaPolgár Géza

2015. december 11. 16:00

A fejedre célzok, de nem húzom meg a ravaszt. Ezt mondta áprilisban a Nemzetbiztonsági Ügynökségről, ahol korábban dolgozott. A póráza vesztett kém után amerikai kémek kutatnak feltételezhetően.  A kémek akkor jók szerinte, ha nem otthoni témák után kutatnak. A belbiztonsági szolgálatok legnagyobb lehallgatási botrányának 2013-as kirobbantása után Snowden a szervezet ellen fordult, amelyhez 3 évvel azelőtt lelkesen jelentkezett elemzőnek. Vajon miért? És mi köze van ennek a terrorizmushoz?

Edward Snowden 32 éves amerikai számítógépes szakember. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség  volt vezető tanácsadója, a Központi Hírszerző Ügynökség a CIA volt műveleti tisztviselője, valamint az Egyesült Államok Védelmi Hírszerzési Ügynökségének volt  oktatója. Az amerikai állam szerint áruló. Kedden budapesti közönségnek beszélt élőben saját munkája árnyoldaláról.

Még ha egyelőre nem is minden fogalom tiszta, azt biztos, hogy Snowden nem a levegőbe beszél. Azzal vált közismertté, hogy a brit Guardian és az amerikai Washington Post című lapnak adott át szigorúan titkos dokumentumokat 2 éve. Ezekből kiderül, hogy az amerikai titkosszolgálatok széles körben figyelik az emberek mobiltelefon-hívásait és internetes tevékenységét világszerte, nem csak az Egyesült Államokban.

2013 májusában szivárogtatta ki az információit. Aztán menekült, először Hongkongba, majd Moszkvába. Az amerikai hírszerzés annyit elismert a vádakból, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség számos országból szerzett megfigyeléssel adatokat. 2014 májusában a két napilap meg is kapta a közszolgálatiságért járó legrangosabb sajtódíjat, a Pulitzert. Snowden kiszivárogtatásáról dokumentumfilm is készült, idén kapott Oscart.
#Fókusz#edward snowden#informatikus#interjú#exkluzív

Címlapról ajánljuk