Fókusz

Bizarr szokás, vagy alternatív harc a pazarlás ellen?

Vági BenceVági BenceFehér IstvánFehér István

2015. szeptember 24. 14:51

Kikukázzák. Előkészítik. Megfőzik. És hogy a végén mi kerül a tányérra? Mindjárt kiderül. Most mi is csatlakozunk azokhoz, akik a világ talán legfurcsább kajáit készítik. Bár pénzük lenne vásárolni - konténerekből, szemetesekből gyűjtik össze az ételt, hogy maguknak, vagy másoknak főzzenek belőle.

A freeganok aktivisták, akik ezzel az életmóddal próbálnak tenni a fejlett országokban fennálló, mértéktelen élelmiszerpazarlás ellen. Az 1960-as években, Amerikában kialakult, eredetileg hús- és tejmentes mozgalom tagjai az ételeiket multik és piacok konténereiből kukázzák ki, maguknak.

Az uniós jogszabályok szigorú előírásokhoz kötik minden tagállamban a hulladék kezelését mind az előállító, a forgalmazó és a vendéglátó egységekben. Azt minden esetben külön kell tárolni, és csak a megfelelő technológiával rendelkező szervezetek férhetnek hozzá és szállíthatják el. Ezért meglepő, hogy – amíg Magyarországon csak a piacokon – addig Németországban akár a szupermarketek konténereiben is búvárkodhatnak a kukagasztro hívei. Mint például ők. David és barátai éppen a berlini szemetesekben keresnek ínycsiklandozó falatokat.
 

#Fókusz#aktivisták#pazarlás#élelmiszer#kuka#fura#vági bence

Címlapról ajánljuk