Fókusz

Bepillantás a világ legzártabb országába

Temesvári CsillaTemesvári Csilla

2015. június 19. 15:28

Szegénység, éhezés, folyamatos nyersanyaghiány. Az emberi jogok megtiprása, megfélemlítés, kényszermunkatáborok.  Észak- Koreában hetven éve a világ legkeményebb diktatúrája épült ki. Egy zárt ország, amiről alapvetően keveset tudnak az emberek. Megdöbbentő, gyakran szürreális felvételeket látunk arról, ami ott történik. Például 2011-ben Kim Dzsongil halálakor, úgy sírtak az emberek, ahogy nem sír senki. Temesvári Csilla riportja.

Észak – Koreát az ott élők sohasem hagyhatják el, az országba pedig csakis szigorú felügyelet mellett teheti be bárki is a lábát. Suki Kim dél-koreai származású, amerikai újságírónő, aki most előadást tart egy budapesti egyetemen. Ő azon kevesek közé tartozik, aki hosszabb időt tölthetett Észak- Koreában. Az ország elit egyetemén tanított angol nyelvet, és esszéírást 2002-től kerek egy évtizedig kisebb nagyobb megszakításokkal. Tapasztalatairól könyvet írt, és elődadásaival járja a világot.
A dal , amit lejátszott a hallgatóknak, a nagy vezért élteti, aki nélkül –a szöveg szerint- senki sem létezhetne ezen a világon.

Suki elmesélte, hogy az ott élők, így a diákjai is, akik egyszer majd az ország vezetői lesznek, nem ismerik az internetet, intranetük, van, mely egy kontrollált, zárt rendszer. Nem tudják, mi a Facebook, ki az a Zuckerberg, vagy ki volt Steve Jobs. Nem olvashatnak klasszikus vagy kortárs világirodalmat, csak az elfujta a szelet ismerik, mert ott az észak nyeri a háborút. Az alapismereteik hiányosak. Nem tudják azt sem például, hogy mikor járt ember először a Holdon. Ezen a fotón a Harry Pottert nézik, azt éppen lehet, de ez egy kivétel. Szinte elképzelhetetlen számunkra az, hogy a diákok úgy tanulnak irodalmat, földrajzot, különböző tudományokat, hogy nem említik meg a külföldi országokat.

Suki azért írta meg tapasztalatait, hogy a világ lássa, mi történik ott valójában. És egyszer elinduljon egy olyan változás, mely Észak -Koreát megszabadítja diktátoraitól.
 




 
#Fókusz#diktatúra#kegyetlen#észak-korea

Címlapról ajánljuk