EUEurópa

Oroszpárti aktivisták térítették el a cseh gazdatüntetést, majd erőszakoskodni kezdtek

rtl.hurtl.hu

2024. február 20. 12:15

Voltak olyan gazdák, akik az oroszpárti aktivisták beszédeit hallgatva inkább hazamentek, mert észrevették, hogy ez az esemény nem igazán róluk szól. Közben az oroszpártiak fizikailag bántalmazták és halálosan fenyegették a résztvevő EU-pártiakat, az eseménynek pedig a rohamrendőrség vetett véget.

Ötszáz traktor érkezett egy gazdatüntetésre Prágában, amelyet állítólag a cseh kormány és az EU zöldpolitikája ellen tartottak volna, amelyek a kritikák szerint nem veszik igénybe a gazdák érdekeit. Igen ám, de sokak számára csak a helyszínen derült ki: a megmozdulást igazából oroszpárti aktivisták szervezték, akiknek beszédei is erősen a Kreml propagandájára hajaztak.

Az esemény során az oroszpártiak fizikailag is bántalmazták a résztvevő EU- és ukránpárti demonstrálókat, valamint halálosan fenyegették őket. Végül a rohamrendőrség oszlatta fel a tüntetést.

Az Euractiv beszámolója szerint a megmozdulást nem támogatta a három fő cseh gazdaszervezet: sem a Mezőgazdasági Kamara, sem a Mezőgazdasági Szövetség, sem a Magángazdák Szövetsége nem vett részt a tüntetésen. Azt Bohumír Dufek, a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Dolgozók Szövetsége elnöke, a Szabad Szakszervezetek Szövetsége, valamint Zdeněk Jandejsek üzletemberek szervezték.

Dufek neve korábban akkor futott körbe a cseh sajtóban, amikor a Covid második hulláma alatt 2020-ban azt találta mondani, hogy „csak az éttermek fele ér bármit is, a többi menjen csak csődbe”. Mostani demonstrációjáról a lap tudósítása szerint számos farmer távozott, amikor kiderült számukra a beszédekből, hogy nem az ő érdekeikről szól az esemény.

Covid-konteósok a színpadon, értetlen gazdák a tömegben

A cseh miniszterelnök, Petr Fiala így írt a tüntetésről a Twitteren: „A mai demonstrációnak nem sok köze volt a gazdák helyzetének javításáért folytatott küzdelemhez. A tüntetést olyanok szervezték, akik nem is titkolják, hogy például a Kremlt támogatják, és más céljaik vannak, mint a gazdák érdekképviselete”.

Arra is emlékeztetett, hogy kormánya folyamatosan egyeztet a releváns gazdaszervezetekkel: legutóbb múlt csütörtökön tartottak megbeszélést. A gazdák helyett viszont lelkes résztvevők voltak a hétfői megmozduláson a cseh oroszpárti szcéna képviselői, valamint feketeöves álhírterjesztők is. Részt vett például az oroszbarát PRO párt elnöke, Jindřich Rajchl, és támogatóik is, akik szintén beszédeket mondtak. Rajchl szintén tett ellentmondásos kijelentéseket a covid alatt, és tüntetett a lezárások ellen.

Az esemény után még az a szervező is elhatárolódott attól, aki eredetileg megszervezte, hogy gazdák is részt vegyenek rajta. Miloš Malý szerint a megmozdulást „ellopták” a gazdáktól.

Azt is elmondta: „Ha megnézzük ezeket az embereket, akik kormányellenes szlogeneket kiabálnak itt, és mindenkit elhordanak mindennek, azt mondhatjuk, hogy nem ezt akartuk. Mi egy békés tüntetést akartunk, ami a főutra parkolt traktorokról és a gazdákról szól. De ma kisebbségben vagyunk itt”.

Nyitókép: Milan Jaros / Bloomberg via Getty Images

#Európa#csehország#gazdatüntetés#prága#orosz#propaganda#putyin#beszéd#aktivista

Címlapról ajánljuk