EUEurópa

Megállapodás született az uniós migrációs és menekültügyi paktumról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 20. 10:27

A paktumban rögzített öt jogszabály érinti a menedékjog és a migráció kezelésének minden szakaszát.

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói politikai megállapodásra jutottak az uniós migrációs és menekültügyi paktumról, jelentette be a Tanács soros spanyol elnöksége szerdán Brüsszelben.

A paktumban rögzített öt jogszabály érinti a menedékjog és a migráció kezelésének minden szakaszát, kezdve az illegális migránsok átvilágításától az EU-ba érkezésükkor, a biometrikus adatok felvételén, a menedékkérelmek benyújtásának és kezelésének eljárásán, valamint annak meghatározásán keresztül, hogy melyik tagállam felelős a menedékjog iránti kérelem elbírálásáért, írja az MTI.

A megállapodás rendelkezik továbbá a tagállamok közötti együttműködésről, szolidaritásról és arról is, hogy miként kell kezelni a válsághelyzeteket, ideértve a migránsok „eszközként való használatát”, ami az EU, illetve tagállamainak destabilizálását célozza.

Az új szabályok hatékonyabbá teszik az európai menekültügyi rendszert, és növelik a tagállamok közötti szolidaritást azáltal, hogy könnyítik azon tagállamok terheit, ahová a legtöbb migráns érkezik.

A paktumot a soros elnökség szerdán bemutatja az európai uniós tagországok nagyköveteiből álló tanácsnak (Coreper), mely az intézményközi megállapodásnak köszönhetően várhatóan jóváhagyja azt.

Az EU beváltja a menekültügyi és migrációs rendszer javítására tett ígéretét. A polgárok szerte az EU-ban azt akarják, hogy kormányaik foglalkozzanak a migrációs kihívással, és a mai nap egy nagy lépés ebbe az irányba. (...) Az EU elkötelezett a migráció kiváltó okainak kezelése mellett, együttműködik a kiindulási és tranzitországokkal, és kezeli a migránscsempészet okozta csapásokat

– fogalmazott Fernando Grande-Marlaska Gómez spanyol belügyminiszter.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs

#Európa#migráció#menekültügy#európai tanács#európai parlament#migrációs és menekültügyi paktum

Címlapról ajánljuk