EUEurópa

Nem vétózott Orbán, indulhatnak a tárgyalások az ukrán EU-csatlakozásról

rtl.hurtl.hu

2023. december 14. 17:52

Az Európai Tanács úgy döntött, megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormányfő nem vétózott.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bejelentette csütörtök este, hogy az Európai Tanács úgy döntött, megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, tagjelölt státuszt biztosít Grúziának, és tárgyalásokat kezd Bosznia-Hercegovinával, „amint a tagsági kritériumoknak való megfelelés szükséges mértékét elérték”.


Mindez azt jelenti, hogy Orbán Viktor nem vétózta meg Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, pedig még az Európai Tanács ülése előtt is erről beszélt. „Magyarország nem enged semmiféle nyomásnak, a bővítéssel kapcsolatban nagyon határozott álláspontja van, azt fogja képviselni akármi is az ajánlat” – mondta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök elhagyta a termet, amikor a bővítésről szóló döntés született – közölte egy uniós diplomata a Politicóval. A lap szerint ez tette lehetővé, hogy az Európai Tanács egyhangú döntést hozzon.

A kormányfő mindezt megerősítette a Facebook-oldalára posztolt videójában. Azt mondta, Magyarország nem módosította az álláspontját, továbbra is helytelen döntésnek tartja a tárgyalások megkezdését. Ugyanakkor mivel másik 26 ország ragaszkodott ahhoz, hogy meg kell kezdeni a tárgyalásokat, ezért úgy döntött, hogy ők menjenek a maguk útján, Magyarország ebben nem kíván osztozni, a döntéstől távol maradt – mondta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök örömmel fogadta az EU bejelentését: „Ez egy győzelem Ukrajna számára. Győzelem egész Európa számára. Egy győzelem, amely motivál, inspirál és megerősít” – írta az X-en.


A Híradó helyszíni tudósítása az uniós csúcsról:


Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Európa#ukrajna#európai unió#európai tanács#orbán viktor#eu-csatlakozás

Címlapról ajánljuk