EUEurópa

Történelmi egyezség: megállapodtak a mesterséges intelligencia szabályozásáról az Európai Unióban

rtl.hurtl.hu

2023. december 9. 8:43

Olyan megosztó témákban sikerült egyezségre jutni, mint például ChatGPT, az arcfelismerés és a mesterséges intelligencia bűnüldözési használata.

Elfogadták az Európai Unió mesterséges intelligencia (AI) szabályozására vonatkozó politikai tervezetet – írta a BBC. Az Európai Parlament a jövő év elején szavaz a javaslatokról, a jogszabályok pedig 2025-ben léphetnek életbe. 

A 36 órás tárgyalássorozat után olyan megosztó témákban sikerült egyezségre jutni, mint például ChatGPT, az arcfelismerés és a mesterséges intelligencia bűnüldözési használata. 

A világon elsőként az Európai Unió fogadott el irányelveket a mesterséges intelligenciára vonatkozóan. A törvények alapján a tagállamok állampolgárai várhatóan panaszt tehetnek majd, ha úgy érzik, sérültek a jogaik, a bíróság pedig akár bírságot is kiszabhat. 

Thierry Breton uniós biztos „történelmi jellegűnek” minősítette a terveket, szerinte egyértelmű szabályokat határoztak meg a mesterséges intelligencia használatára vonatkozóan.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az AI-törvény olyan technológia fejlesztését segíti elő, amely nem veszélyezteti az emberek biztonságát és jogait.

A Politico cikke szerint Dragos Tudorache, a mesterségesintelligencia-törvény egyik társelőadója úgy fogalmazott: „Mi vagyunk a világon az elsők, akik valódi szabályozást vezettek be a mesterséges intelligenciára, valamint a mesterséges intelligencia által vezérelt digitális világra vonatkozóan.”

Nyitókép: Getty Images

#Európa#európai unió#mesterséges intelligencia#törvény#ai#robotok#megállapodás

Címlapról ajánljuk