EUEurópa

Átalakítja a rezsicsökkentést a kormány Brüsszel kérésére, sokan jól járnak vele

rtl.hurtl.hu

2023. november 24. 14:36

Azt is elmondjuk, mikor jönnek a változások, és mennyire fogják érinteni önt.

Lehetővé teszi a kormány a „lakossági fogyasztók és mikrovállalkozások számára, hogy az egyetemes szolgáltatási szerződés mellett önkéntes villamosenergia-vásárlási szerződést is kössenek dinamikus árképzéssel” – vette észre a Portfolio az Európai Bizottság csütörtökön nyilvánosságra hozott értékelő anyagában.

A lap úgy tudja, hogy ezzel a kormány lehetővé teszi a rezsicsökkentés átalakítását. 

Ezzel sok háztartás akár nagyon jól is járhat az átlagfogyasztás feletti résznél. 

Ehhez csak akkor kell több áramot fogyasztani, amikor az nagyon olcsó.

Ez azok számára lesz opció, akik okosmérővel rendelkeznek. Ezekből 816 ezer darab kiosztását finanszírozza az Európai Bizottság a most elfogadott teljes helyreállítási programban.

Korábban mi is megírtuk, hogy az EB egymilliárd euró támogatás folyósítása előtt nyithatja meg az utat Magyarország számára. A pénz az uniós helyreállítási alap (RRF) energetikai lábából (REPowerEU) érkezhet – a pénz elköltését részletező tervet fogja hamarosan jóváhagyni a Bizottság. Ez nem érinti a korrupciós-jogállamisági vitában befagyasztott normál forrásokat.

A Portfolio szerint „azért érhető, hogy bevállalta a kormány a rezsicsökkentési rendszer átalakítását Brüsszel felé, mert az Európai Bizottság csak abban az esetben fogadja el bármely tagállam frissített helyreállítási tervét, ha az kellően teljesíti az egyes országoknak megfogalmazott ún. országspecifikus ajánlásokat”. A változtatásokat magukba foglaló jogszabályok elfogadásának határideje 2025 vége.

A rezsicsökkentés átalakítása azért szerepelt az ajánlások között, mert az jelenlegi formájában sok költségvetési pénzt emészt fel és nem ösztönöz kellően az energiatakarékosságra.

 A reform rövid leírása így szól: „célja a szabályozási keret módosítása a dinamikus árképzés alkalmazásának fokozása érdekében, és annak alkalmazását az egyetemes szolgáltatás hatálya alá tartozó lakossági fogyasztók és mikrovállalkozások számára is lehetővé teszi. A módosított jogszabály lehetőséget biztosít a megfelelő mérőórákkal rendelkező lakossági fogyasztóknak és mikrovállalkozásoknak arra, hogy önkéntes villamosenergia-vásárlási szerződést kössenek dinamikus árképzéssel”.

A reform lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fogyasztásukat a villamosenergia-piaci keresleti és kínálati feltételeket tükröző árjelzéseknek megfelelően igazítsák. Az intézkedés végrehajtását 2025. december 31-ig kell befejezni.

A lap szerint „évi 2523 kWh-ig bruttó 36 forintért vehetnék az áram kilowattóráját a háztartások, és az efeletti fogyasztásnál nem lépne be a most érvényes 70 forintos megemelt ár, hanem akár sokkal alacsonyabb árakon juthatnának hozzá ehhez a plusz mennyiséghez napközben a háztartások”.

Nyitókép: Faludi Imre / MTVA

#Európa#rezsicsökkentés#átalakítás#helyreállítási alap#európai bizottság#kormány#jogszabály#fogyasztás#reform#brüsszel

Címlapról ajánljuk