EUEurópa

Bloomberg: egymilliárd euró uniós támogatást kaphat Magyarország

rtl.hurtl.hu

2023. november 23. 10:13

A pénz az uniós helyreállítási alap energetikai lábából érkezhet, nem érinti a korrupciós-jogállamisági vitában befagyasztott normál forrásokat.

Az Európai Bizottság egymilliárd euró támogatás folyósítása előtt nyithatja meg az utat Magyarország számára – írta meg a Bloomberg értesülését a hvg.hu. A pénz az uniós helyreállítási alap (RRF) energetikai lábából (REPowerEU) érkezhet – a pénz elköltését részletező tervet fogja hamarosan jóváhagyni a Bizottság.

Ez nem érinti a korrupciós-jogállamisági vitában befagyasztott normál forrásokat.

Azokkal kapcsolatban november elején Navracsics Tibor uniós pénzekért felelős miniszter furcsa reakciót adott, miután Johannes Hahn uniós biztos azt mondta: a bizottság nem tárgyal a magyar kormánnyal a támogatásokért cserébe elvárt reformokról, hanem továbbra is a feltételek teljesítését várja:


A Bizottság mostani döntését még jóvá kell hagynia az uniós pénzügyminiszterek tanácsának. A lap szerint

amint zöld utat adnak a döntésnek, a magyar kormány a 3,9 milliárd eurónyi hitel és 0,7 milliárd eurónyi támogatás akár 20 százalékához is hozzáférhet.

A kormány szeptember elején küldte be Európai Bizottságnak az uniós helyreállítási alap energetikai fejezetére vonatkozó terveit. Az Energiaügyi Minisztérium ekkor úgy fogalmazott, hogy az ebben foglalt több mint 2300 milliárd forint összértékű fejlesztés megvalósítása erősíteni fogja az ország energiaszuverenitását, és kiegyenlítettebbé teszi az energiaátmenetet.

Ajánló: A magyar lakások Európa legrosszabbjai, alig 6 százalékuk korszerű, a legszegényebb régiókban zabálják a legjobban az ingatlanok az energiát

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Európa#kifizetés#jogállamiság#európai bizottság#rrf#uniós forrás

Címlapról ajánljuk