EUEurópa

Brazília még idén megkötné a Dél-Amerika–EU megállapodást

rtl.hurtl.hu

2023. november 21. 17:45

A brazil elnök telefonon egyeztetett az Európai Bizottság elnökével. Várhatóan a dubaji klímacsúcson lehet előrelépés a felmerült kérdésekben.

Brazília még az idén tető alá akarja hozni a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodást – közölte Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével kedden az MTI szerint.

Brazília az év végéig tölti be az Argentínával, Uruguay-jal és Paraguay-jal együtt alkotott Mercosur elnökségét.

A vezetők kedden telefonon arról egyeztettek, hogy a megállapodásról szóló tárgyalások előmozdítása érdekében még a novemberi COP28-klímacsúcson találkoznak – számolt be az egyeztetésről a brazil elnök.

A brazil elnök elmondta: telefonos egyeztetésük alatt felvázolta a brazil érveket Ursula von der Leyennek, aki cserébe azt ígérte, hogy a dubaji klímacsúcs alkalmával megpróbál végleges választ adni a felvetett kérdésekre.

A szabadkereskedelmi megállapodás alapelveit 2019-ben, két évtizednyi tárgyalások végeztével fektették le. A tárgyalások viszont elhúzódtak egy Brüsszel által szorgalmazott, környezetvédelmi előírásokat tartalmazó, Brazíliát és Argentínát érintő függelék miatt.

Diplomaták és szakértők meglátása szerint a szabadkereskedelmi tárgyalások befejezését Javier Milei argentin elnökválasztási győzelme is felgyorsíthatja, mert a brazilok a megállapodást még az argentin vezető december 10-i hivatalba lépése előtt szeretnék tető alá hozni.

Brazil közvetítők is úgy tartják, hogy a tárgyalások az utolsó szakaszba érkeztek, így a megállapodás már a riói csúcstalálkozó során megszülethet.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

#Európa#brazília#dél-amerika#európai unió#megállapodás#kereskedelem

Címlapról ajánljuk