Életmód

Kutya egy világ: megfosztották rekorder címétől az állítólag 31 évet élt Bobit, mégsem ő a világ legöregebb kutyája

Mohos MátéMohos Máté

2024. február 22. 18:53

„Egész egyszerűen nincs bizonyíték erre” – állapította meg az állítólag szuperöregkorában elhunyt Bobi kutya rekorderi címét vizsgáló bizottság.

Mégsem Bobi a világ legidősebb kutyája, közölte a Guardian szerint a Guinness, amely a világrekordok számon tartásával foglalkozik. Az eb 31 éves és öt hónapos volt állítólag, amikor tavaly elhunyt, és még életében átadták neki a rekordot hitelesítő oklevelet. Azonban később több kétség is felmerült korával kapcsolatban, a most lezárult nyomozás pedig megállapította: nincsenek bizonyítékok arra, hogy az eb tényleg ilyen idős volt.

Emberévekben számolva Bobi nagyjából 220 éves lett volna halálakor tavaly októberben. A korábbi rekordtartó az ausztrál Bluey volt, aki 1939-ben halt meg 29 éves korában: így ő most visszaszerezte a világelsőséget.

Kutya egy világ: megfosztották rekorder címétől az állítólag 31 évet élt Bobit, mégsem ő a világ legöregebb kutyája
Fotó: Luis Boza / Anadolu Agency via Getty Images

Túl sok volt a kérdőjel, túl kevés a bizonyíték

Korábban mi is beszámoltunk arról, amikor januárban elindult a vizsgálat Bobi korával kapcsolatban. A portugál kutya fajtiszta alentejo masztiff volt, a fajta átlagos élettartama pedig 12-14 év. Korát a portugál kormány kisállat-adatbázisa igazolta, amelyet az Állatorvosok Országos Szakszervezete kezel. Azonban ők maguk nem igazolják az állatok korát: csupán azt a dátumot írják be születésnek, amit a gazdák bemondanak.

Bobit tehát 1992-es születésűként regisztrálták, de nem lett olyan, megdönthetetlen bizonyíték, ami ezt az állítást megerősíthette volna. Kérdésesek voltak például az állatról készült fényképek is, amelyek közül több is olyan, mintha egy másik kutyáról készültek volna. Az 1999-ben készült fotókon például látványosan más színű volt az állat tappancsa, mint a későbbi képeken.

Több, a nyilvánosság előtt is nyilatkozó állatorvos kizártnak tartotta, hogy valóban 31 évig élt a kutya.

Az állat gazdája korábban arról beszélt: azért akarják hitelteleníteni, mert korábban azt nyilatkozta, hogy nem állateledellel, hanem mindig emberi étellel etette a kutyát, márpedig ez ellentétes az állatorvosok ajánlásával.

Elgáncsolta Bobit az állateledel-maffia?

Nemcsak Bobi gazdája, hanem több aktivista is hangosan állt ki Bobi mellett, a valódi korát megkérdőjelezőket pedig lobbistáknak állították be, akik az állateledel-ipar megrendelésére, vagy sugalmazására próbálták elvenni a kutya címét.

„Mi, akik a kisállatokkal foglalkozunk, tudjuk, hogy semmi jó nem származik abból, amikor fenyegetni kezdesz egy többmilliárd dolláros birodalmat” – mondta Dana Adams a Wired magazinnak, akik még tavaly év végén igyekeztek mélyebben utánajárni az ügynek. Szerinte „Bobi közvetlenül fenyegeti az egész ipart”.

A lap a biztonság kedvéért megpróbálta megtudakolni a világ három legnagyobb állateledel-gyártó cégétől, hogy részt vettek-e egy összeesküvésben, hogy hiteltelenítsék a kutya rekordját. A Mars és a Nestlé válaszra sem méltatta a kérdést, a Hill’s Pet Nutrition viszont legalább azt közölte, hogy ők nem tettek semmi ilyesmit.


Nyitókép: Luis Boza / Anadolu Agency via Getty Images

#Életmód#bobi#kutya#guinness#rekord#öreg#legöregebb#eb#csalás#állateledel#gazda

Címlapról ajánljuk