Életmód

Betiltanák a fogyasztó tabletták vásárlását a 18 év alattiaknak

rtl.hurtl.hu

2024. február 17. 15:57

Egyre több kamasz használ testsúlycsökkentő fogyasztó szereket, vagyis fogyi tablettákat anélkül, hogy orvos írta volna fel nekik. Az ilyesmi nem csak, hogy nem hatásosak a számukra, de súlyos zavarokat is okozhatnak.

A 12-18 év közötti gyerekek csaknem tizede használt már testsúlycsökkentő szereket anélkül, hogy azt orvos írta volna fel a számukra – állapítja meg egy nemrég megjelent friss tanulmány, amit a Guardian idéz.

A kamaszok 9 százaléka használt már életében recept nélküli vizelethajtót, hashajtót vagy fogyókúrás tablettát – 6 százalékuk a válaszadáshoz képest az elmúlt egy évben, 4 százalékuk egy hónapon belül és 2 százalékuk egy héten belül.

Ezek a szerek nem csak azért nem ajánlottak gyerekek számára, mert nem hatnak: a testi és lelki egészségüket is károsítják, felnőttkorukban egészségtelen súlygyarapodást eredményezhetnek és növelik az evészavarok kialakulásának kockázatát.

A tanulmány vezető szerzője, Natasha Hall, a melbourne-i Monash Egyetem kutatója elmondta, hogy korábbi tanulmányok szerint ezeknek a termékeknek a használata összefügg az alacsony önbizalommal, a depresszióval és a rossz táplálkozással.

A rendelkezésre álló adatok alapján 2000 előtt még csak a kamaszok 5 százaléka használt fogyókúrás szereket, 2000 után nőtt meg az arányuk 10 százalékra.

A tanulmány társszerzője, Bryn Austin szerint kereskedelmi célok állnak a közegészségügyi probléma hátterében. A gyártók agresszív marketingkampányokat folytatnak, hogy eljuttassák termékeiket a fiatalokhoz a reklámokon és az influenszereken keresztül. A fiatalok pedig kiszolgáltatottak annak a nyomásnak, ami a testképüket befolyásolja.

A gyártók azt is kihasználják, hogy a legtöbb országban gyengén szabályozzák ezeket a termékeket. Austin szerint előfordul, hogy olyan tiltott hatóanyagokat adnak hozzájuk, amelyek stroke-ot, szívrohamot, májkárosodást, vesekárosodást vagy halált is okozhatnak.

A tanulmány a szabályok szigorítása mellett érvel és példaként hozza fel, hogy New York államban tavaly betiltották a súlycsökkentő termékek árusítását a 18 éven aluliak számára. A Guardian cikkében megkérdezett dietetikus, Fiona Willer is egyetért a korlátozások szükségességével, és azt javasolja a testsúlyuk miatt aggódó kamaszoknak, hogy a háziorvosukkal beszéljenek.

Kovács Orsolya pszichológus a Reggeliben arról beszélt, alaposan gondoljuk át, hogy magunk miatt szeretnénk változni, vagy csak valamilyen külső kényszernek akarunk megfelelni. Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben és odafigyelünk arra, hogy milyen tápanyag tesz jót a testünknek, akkor fogyni fogunk.


Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Életmód#egészség#fogyás#fogyókúra#gyerek#kamasz#testsúlycsökkentő

Címlapról ajánljuk