Életmód

A koffeinmentes kávé tényleg koffeinmentes? Sokan rosszul tudják

rtl.hurtl.hu

2024. február 14. 8:31

A legtöbben azt tippelnék, hogy a koffeinmentes kávé koffeinmentes. Ez azonban nem egészen így van. Sokféle kávé létezik, de vajon tudjuk, mi a különbség közöttük? 

Mi is pontosan a kávé?

Két dolgot nevezhetünk kávénak: egyrészt kávénak hívjuk magát a magot – amit később feldolgoznak – és az italt is, amelyet a magokból készítenek.

A kávé egyik fő hatóanyaga a koffein, aminek élénkítő hatása van az emberi szervezetre. Persze koffein nem csak a kávéban található meg: a tea, a kakaóbab, a guarana és a kóladió mind-mind tartalmaznak koffeint.

Mennyi koffein található a koffeinmentes kávéban?

Amikor koffeinmentesítenek valamit, akkor egy eljárás segítségével csökkentik a koffeintartalmát. Teljesen eltűntetni viszont nem lehet. Miközben az Európai Unión belül az az ital számít koffeinmentesnek, amely 0,1%-ban tartalmaz koffeint, az Egyesült Államokban ez a szám picivel magasabb is lehet: 3%.

Mi a koffeinallergia?

Ennek az ismeretnek akkor lehet igazán jelentősége, ha valaki koffeinallergiával küzd. A koffeinallergia meglehetősen ritka, ezért nehéz diagnosztizálni. Tünete lehet a száj, nyelv vagy az ajkak viszketése, megduzzadása, a csalánkiütés, súlyosabb esetben,köhögés, légzési nehézség. 

A koffeinallergia diagnosztizálására bőrpróbát lehet végezni. Aki allergiás a koffeinre, annak a fentiek miatt koffeinmentes kávét sem javasolt fogyasztani.

Hogyan készül a koffeinmentes kávé

Az eljárás alapvetően a kávébabok gőzölésével kezdődik, amiket ezután olyan anyagba áztatnak, ami kivonja belőlük a koffeint. Több órán tart az átmosás, hogy utána egy újabb gőzöléssel befejezzék a folyamatot.

Milyen fajtái vannak a kávénak?

Amikor betévedünk egy kávézóba, sokszor a bőség zavarával találkozhatunk. Mit válasszak? Egyáltalán melyik felel meg leginkább az ízlésemnek? Melyik a legerősebb vagy éppen a legvisszafogottabb ital? Összegyűjtöttük a legalapvetőbb kávékat, hogy legközelebb már biztos kézzel csaphass le a kedvencedre:

A koffeinmentes kávé tényleg koffeinmentes?
Épp egy adag eszpresszó készül Forrás: Getty Images


Espresso

Az italok alapja. Hazánkban egyszerűen csak presszókávénak hívjuk. Ehhez az italhoz semmi sem szükséges a vízen kívül: 7-8 grammnyi, sötét pörkölésű kávé, amit vízzel forráznak le, így a végén 25-30 ml eszpresszót kapunk.

Ristretto

Azoknak érdemes ezt választani, akik a maga egyszerűségében szeretik a kávét, viszont egy kicsivel kevesebb koffein löketre van szükségük. A ristretto még az eszpresszónál is rövidebb: 15-20 mililiteres.

Hosszúkávé (espresso lungo)

Mint mindennek, ennek is az eszpresszó az alapja, azonban sokkal több vízzel forrázzák le. A végeredmény egy 150-170 milliliteres ital, amely kevésbé intenzív, mint egy eszpresszó.

Americano

Az americano újabb szintlépés a hosszúkávéhoz képest, ugyanis még annál is több vízzel készül: 150-180 milliliternyi vizet forralnak fel hozzá, amibe a végén belekeverik az eszpresszót – vagy akár két adag eszpresszót is, ha valaki szereti az erősebb kávékat.

A koffeinmentes kávé tényleg koffeinmentes?
Egy csésze cappucino, a tetején a jellegzetes tejhabbal Forrás: Getty Images


Cappucino

Ez az ital nem több, mint egy adag eszpresszó, amit 100-120 milliliternyi tejhabbal húznak fel. Elvárás, hogy az ital tetején egy viszonylag vastagabb tejhab réteg terüljön el.

Latte macchiato

Ez egy háromrétegű, foltos kávé, amelynek a lényege, hogy tejhabot készítünk, majd hagyjuk, hogy a hab és maga a tej szétváljanak. Ezt követően öntjük bele az eszpresszót.

Flat white

Dupla adag ristrettóból készül, amit 120 milliliternyi tejjel öntenek fel – ennél az italnál nem kell, hogy a hab kifejezetten vastag legyen, hiszen a lényege, hogy krémesen terül el az ital tetején.

Persze ha betérünk egy kellemes kis kávézóba, szinte elkerülhetetlen, hogy az alapkávék mellett új italokat próbáljunk ki. Az egyik ilyen felkapott kávé a pumpkin spice latte. Ha kíváncsi vagy, hogyan készül, nézd meg videónkon:

 

Kiemelt kép: Getty Images

#Életmód#kávé#ital#koffein#egészség#tea#koffeinmentes kávé

Címlapról ajánljuk