Életmód

Vigyázz, a könnycsepped formája elárulhat!

rtl.hurtl.hu

2024. február 12. 9:42

Miközben állandó része az életünknek, hogy néhanapján elsírjuk magunkat, nem feltétlenül gondolunk bele, miből is áll egy könnycsepp. Sőt, azon sem feltétlenül merengünk el, milyen funkciója van vagy éppen mit árulhat el rólunk, ha könnyezünk.

Miből áll egy könnycsepp?

A könny lényegében egy lúgos hatású, sós folyadék, ami nagyrészt vízből áll, amelyben különféle enzimek és ásványi anyagok is megjelennek. A benne lévő elektrolitok – például ilyen a nátrium, a kálium vagy éppen a magnézium – miatt van sós íze a könnyeinknek. Emellett különféle fehérjék és hormonok is felfedezhetők bennük, amelyek eltérő arányban jelennek meg attól függően, hogy mi váltotta ki magát a könnyezést.

Vigyázz, a könnycsepped formája elárulhat!
A könny védi a szemünket a kiszáradástól, de mellette fontos az érzelmeink kifejzésében is Forrás: Getty Images

Mi a könny funkciója?

Alapvetően a könnyezés abban segít, hogy a szemünk ne száradjon ki, emellett a különféle baktériumok ellen is védelmet biztosít, és segít megtisztítani a szemünket a szennyeződésektől. Ezen kívül stresszoldó és vészjelző hatása is van – megnyugtatja a feszült helyzetben lévő emberi testet. A non verbális kommunikációban is fontos szerepet tölt be éppen amiatt, hogy érzelmeket tudunk kifejezni vele.

Mit árul el érzéseinkről egy könny?

Többféle dolog miatt könnyezhetünk: ha valami irritálja a szemünket, reflexszerűen megindul a könnytermelésünk, és természetesen a különféle érzelmek is kiválthatják. Az könnyezés okai között tehát éppúgy szerepelhet, ha boldogok vagy szomorúak vagyunk, vagy éppen hagymát szeletelünk.

Tudósok megfigyelték azt is, hogy attól függően változik a könnycseppek formája, hogy milyen érzelmek váltják ki őket. Ennek az lehet az oka, hogy az érzelmek miatt előtörő könnyeknek más az összetétele – több fehérjét és hormont tartalmaznak.

Kiemelt kép: Getty Images

#Életmód#biológia#könny#könnycsepp#szem#test#emberi test#egészség

Címlapról ajánljuk