Életmód

Itt van négy tipp, ha csökkenteni akarja az alkoholfogyasztást – és a rák kockázatát

rtl.hurtl.hu

2024. január 12. 12:02

Különösen a száj és a nyelőcső daganatos betegségeit illetően van jó hatása az önmegtartóztatásnak. De hogyan csináljuk?

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) kutatói több mint 90 olyan tanulmány adatait vizsgálták meg, amelyek az alkohol okozta rákos megbetegedésekkel és az alkoholfogyasztás abbahagyásának hatásaival foglalkoznak – írta a Medical News Today.

Eszerint az alkoholról való a leszokás csökkenti egyes ráktípusok kockázatát, különösen a szájat és a nyelőcsövet érintő daganatos megbetegedésekét.

„Az eddig közzétett releváns tanulmányokból áttekintett bizonyítékok alapján a munkacsoport arra a következtetésre jutott, hogy elegendő bizonyíték van arra, hogy a folyamatos fogyasztáshoz képest az alkoholtartalmú italok fogyasztásának csökkentése vagy abbahagyása csökkenti a szájüregi és a nyelőcsőrák kockázatát” – mondta Dr. Beatrice Lauby-Secretan, az IARC kutatója.

Dr. Lauby-Secretan hozzátette: az arra vonatkozó bizonyítékok, hogy az alkoholfogyasztás csökkentése vagy abbahagyása csökkenti a többi, alkohollal összefüggő ráktípus kockázatát, vagy korlátozottak, vagy nem voltak megfelelőek. Következtetéseik összevont elemzéseken és metaanalíziseken, valamint egyéni tanulmányokon alapulnak, ezek következetesen azt mutatják, hogy 

a hosszú távú leszokás a száj- és nyelőcsőrák alacsonyabb kockázatával járt együtt a folyamatos fogyasztáshoz képest, még a dohányzás és az elfogyasztott alkohol mennyiségének kiigazítása után is.

Megállapításaik szerint a károsodást az acetaldehid okozza, amelyet a máj termel az alkohol metabolizálásakor. Az alkoholfogyasztás csökkentése az acetaldehid mennyiségét is csökkenti a szervezetben

Fontos hangsúlyozni, hogy nem világos, hogy az alkoholfogyasztás abbahagyásához milyen mértékű kockázatcsökkenés kapcsolódik, és pontosan mennyi ideig tapasztalja valaki az alkoholfogyasztás elhagyásának előnyeit. A kutatók azonban kifejtették, hogy az egészségügyi előnyök megtapasztalásához az alkoholról való teljes leszokásnak négy hétnél tovább kell tartania.

Dr. Vasilis Vasilou, a Yale munkatársa szerint a száraz januárban való (mint nálunk a száraz november, egy teljes hónap alkohol nélkül) részvétel előnyei abban rejlenek, hogy megtörjük az alkoholizálást mint szokást. Ő is kiemelte, hogy az alkoholfogyasztás hosszú távú csökkentése 

nemcsak a rák, hanem más, alkohollal kapcsolatos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

Dr. Suneel Kamath, a Cleveland Clinic Cancer Institute munkatársa pedig négy tippet adott azoknak, akik belevágnak a száraz januárba: 

  • Nem szabad alkoholt tartani otthon.
  • Érdemes egy baráttal együtt belevágni, így a poharat letevő nem érzi elszigeteltnek magát, ha egy baráti társaságban nem iszik.
  • Az orvos a megszokott alkoholos italok helyett alkoholmentes sört vagy bort ajánl, a koktélok helyett pedig mocktailokat, amelyek finomak, kreatívak, de nincsen bennük alkohol.
  • A január a tökéletes alkalom arra, hogy új hobbit kezdjünk el – amely természetesen nem az alkohol körül forog.

Figyelmeztetett azonban, hogy az alkoholról való lemondást nem szabad más szenvedélyekkel, például a cukor és a gyorséttermi ételek fogyasztásával vagy a dohányzással kompenzálni.

A hozzátartozókon, barátokon keresztül az alkoholizmus akár minden második magyart is érinthet. Fájdalmas a harc az alkohollal, de van kiút: Molnár Gusztáv, Vastag Csaba, Kiss Tibi és Mc Hawer is őszintén beszélt a Fókusznak arról, hogy óriási küzdelmet folytattak azért, hogy legyőzzék függőségüket:


Nyitókép: Getty Images

#Életmód#alkohol#rák#daganatos betegség#egészség#leszokás#újévi fogadalom#száraz november#alkoholizmus

Címlapról ajánljuk