Életmód

A nevetés tényleg szinte csodaszer: így hat a szervezetünkre

rtl.hurtl.hu

2023. december 29. 17:15

Csökkenti a stresszt, megdolgoztatja a tüdőt. Még egy enyhe mosoly is képes átverni szervezetünket és a nevetés pozitív hatásait kicsikarni. 

A nevetés valóban összeköti az embereket: rassztól vagy kultúrától függetlenül minden ember nevet és mindenki számára ugyanazt jelenti. Már a csecsemőknél is megjelenik, sőt ez a viselkedés nem is az emberek sajátja, főemlős rokonainknál is megfigyelhető valami hasonló.

Bár a nevetés alapvetően a boldogság és az öröm egyik kifejezése, komoly pozitív hatásai vannak az egészségünkre is: csökkenti a stressz szintjét, erősíti az immunrendszert, és általában is segít megőrizni az egészségünket. Ezekből a szedett össze egy csokorral a Medical News.

Mi történik a testünkben, amikor nevetünk? 

A nevetés különböző rendszerek együttműködésén keresztül jön létre: érinti a légzést, az arc és a test izmait, a hangképzést és persze az idegrendszert is. 

Érdekes módon a nevetés nem csak érzelmi indíttatású lehet, de képesek vagyunk akaratlagosan is utánozni azt.

Nevetéskor hirtelen és gyorsan mozogni kezd a mellkas, ami a tüdő térfogatának jelentős csökkenéséhez vezet, vagyis hirtelen kifújjuk a levegőt. Közben aktivizálódik a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese-kéreg (HPA) tengely is, az így bekövetkező hormonális változások pedig (a kortizol szintjének csökkentésén keresztül) csökkentik a stresszt.

A The Journal of Neuroscience című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a társas nevetés növeli a kellemes érzéseket, valamint az úgynevezett endogén opioidok felszabadulását váltja ki az agyban. A résztvevőknél azt is megállapították, hogy 

nevetést kiváltó komédia megtekintése után megnövekedett a fájdalomküszöbük.

Susan Albers pszichológus szerint a humor pozitívan hathat az immunrendszerre is: „A nevetés segít az immunrendszer erősítésében, ami ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben. Csökkenti a stresszhormonokat, amelyek megterhelik az immunrendszert, illetve a nevetés növeli a szervezetünkben az antitesttermelő sejtek és a T-sejtek számát. Ezek a sejtek, mint egy hadsereg védenek a betegségekkel szemben.”

A nevetés az egyik legjobb módszer a stresszevés ellen is. A nevetés a jó közérzetet keltő neurotranszmitterek felszabadulását váltja ki. Még egy finom mosoly is képes becsapni az agyunkat, hogy azt higgye, boldogok vagyunk, így csökkenti az evéskényszert, ami sokaknál a szorongás csillapítására szolgál.

Mivel a depresszió szinte járványszerű betegség a modern társadalmakban, a nevetés segíthet a hangulat javításában és a stressz csökkentésében, még akkor is, ha az mesterségesen előidézett.

A nevetés persze nem csak a lelkünkre, de a testünkre is kedvezően hat: megdolgoztatja például a szív- és érrendszert vagy a tüdőt. A nevetés hatására a rekeszizom, a mellkas és a hasizmok megfeszülnek, ami a tüdőt keményebb munkára készteti, a maradék levegő kiszorítása révén pedig mélyebbre engedi a friss levegőt, ami segíti a léghólyagok kitágulását.

Az, hogy a nevetés gyógyszer, szinte közhely, de valóban használható terápiaként. Az úgynevezett holisztikus orvostudomány, mint szemlélet egyre népszerűbbé válik, és ebben a nevetés természetes gyógyászati kiegészítő lehet az emberek általános egészségi állapotának javítására.

Sokszor a megszégyenüléstől való félelem áll amögött, ha valaki nem kér segítséget lelki problémái megoldására. Ilyenkor jó, ha a család vagy az érintett személy párja is felfigyel a tünetekre, és megpróbálja meggyőzni az illetőt, hogy szakemberhez forduljon. De ha valaki már nagyon elszigetelődött és nagyon magányos, ott akár a kollégák is tehetnek valamit, ha odafigyelnek rá. Hogyan szóljunk úgy, hogy a másik ne azt érezze, hogy a magánéletében turkálunk? Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológust erről kérdeztük a Reggeliben:


Nyitókép: Getty Images

#Életmód#nevetés#egészség#hasizom

Címlapról ajánljuk