Életmód

Egy orvos elmondta, miért érzünk néha ijesztő, nyilalló mellkasi fájdalmat

rtl.hurtl.hu

2023. december 17. 12:10

Nem kell egyből a legrosszabbra gondolni.

Biztos mindenki érzett már hirtelen jövő, szúró mellkasi fájdalmat, ami aztán gyorsan el is tűnt és nem maradt utána más, csak ijedtség. Ilyenkor könnyű a legrosszabbra gondolni, de a valóság ezzel szemben az, hogy a legtöbb esetben a mellkasi fájdalmat nem valami komoly gond okozza.

A TikTokon beszélt erről a jelenségről a Life Of A Doctor csatorna készítője, aki Los Angelesben dolgozik egy sürgősségi osztályon, vette észre a LADBible.

@lifeofadoctor

Explaining one possible (common) cause of chest pain to help relieve some anxiety

♬ bando - sped up + reverb - bbygirl

Az orvos elmondta, hogy sokak által tapasztalt rövid, szúró fájdalom sokszor onnan származik, hogy becsípődnek idegek, ez az érzés a hirtelen levegőkapkodással sokkal rosszabb lesz. Ezek az idegek a mellkas falán futnak keresztül, és nem okoznak életveszélyes állapotot.

A súlyos, visszatérő, esetleg kisugárzó, végtagzsibbadással járó mellkasi fájdalmat viszont nagyon komolyan kell venni, mert szív- és érrendszeri betegséget jelezhetnek. Ha ilyet tapasztal, rögtön forduljon orvoshoz vagy indokolt esetben (mint például a végtagzsibbadás) hívjon mentőt.

Magyarországon vezető halálokok a szív- és érrendszeri betegségek, amelyek a mozgásszegény életmód, a helytelen étkezés és a dohányzás miatt is kialakulhatnak. Arra általában felfigyel a világ, amikor egy fiatal élsportoló hirtelen rosszul lesz és összeesik például egy mérkőzés alatt. A szívhalálból még van visszaút, mondta Dr. Benke Kálmán szívsebész szakorvos, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának osztályvezető-helyettese a Reggeliben:


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#egészségügy#mellkas#fájdalom#szívbetegség#zsibbadás

Címlapról ajánljuk