Életmód

Kóser és halal húst is lehet laborban növeszteni

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 11. 17:27

De még legalább egy évtizedet várni kell az ilyen termékek térnyerésére.

Lehet akár kóser, vagy halal húst is növeszteni a laboratóriumokban, ha azoknak sejtjeit úgy készítjük el, hogy ne szegjék meg a muszlim és a zsidó hit étkezési szabályait, írja a Reuters két bizottság döntése alapján, amelyet az egyre növekvő mesterséges húsipar szereplői állítottak fel.

Josh Tetrick, a GOOD Meat vezérigazgatója arról beszélt, hogy a fejlemény „egy újabb jel arra, hogy a termesztett hús igazi megoldást nyújthat” a világ mezőgazdasággal kapcsolatos problémáinak megoldására.

A mesterséges húsokkal korábban hosszabb cikkben foglalkoztunk. Felidéztük, hogy nagyjából százszor akkora földterületre van szükség ahhoz, hogy egy kilokalória marhahúst termeljünk, mint amennyi a növényi alternatívához kell – a környezeti költségről nem is beszélve. Manapság egyre több szó esik arról, hogy a húsfogyasztásunk drasztikus korlátozásával menthető meg csak a Föld.

Azonban a laboratóriumi hús gyártása drága és lassú. A szakemberek úgy vélik, hogy leghamarabb csak a 2030-as években nyerhet teret az ilyen termékek fogyasztása.

Nyitókép: ALY SONG / Reuters

#Életmód#kóser#halal#zsidó#muszlim#gasztronómia#mesterséges hús

Címlapról ajánljuk