Életmód

Tinédzser fiával is vérplazmát cserélt a 45 éves milliárdos, aki mindent elkövet, hogy újra 18 éves legyen. Sikerülhet neki?

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2023. augusztus 17. 19:59

Bryan Johnson dúsgazdag techguru minden nap ugyanannyi – 111 – tablettát vesz be, ugyanannyi vegán kalóriát visz be a szervezetébe, és minden este ugyanakkor fekszik. Testi funkcióit egy 30 fős orvosi stáb ellenőrzi. Johnson célja nem más, minthogy visszafordítsa az öregedést, és végső soron elkerülje a halált. Egyesek nárcisztikus idiótának tartják, aki önző módon mindent elkövet azért, hogy örökké éljen, pedig ez úgyis lehetetlen, mások azt hangsúlyozzák, hogy a kísérletével nem árt senkinek, viszont sokat segíthet az emberiségnek.

Úgy hivatkozom magamra, mint profi fiatalodó sportolóra. Ez egy új sportág, amit létre akarok hozni

– magyarázta a 45 éves Bryan Johnson a BBC-nek arról, hogyan is tudná összefoglalni, hogy évek óta kísérleti nyúlként él orvosi lakosztállyá alakított kaliforniai házában, és megszállottan igyekszik elkerülni, hogy meghaljon. Ebben 30 fős orvosi- és egészségügyi stábja segít neki: a 29 éves regeneratív orvos, Oliver Zolman által vezetett csapat vállalta, hogy segít visszafordítani az öregedési folyamatot Johnson minden egyes szervében, ezért minden adatot lejegyeznek, publikálnak, az ígéretes kezeléseket pedig tovább vizsgálják. Johnson végső soron azt szeretné, 

ha az agya, szíve, tüdeje, mája, veséje, fogai, bőre, haja, hólyagja, pénisze és végbele olyan lenne, mint egy 18 évesé.


Johnson Project Blueprint néven működteti a fiatalító programot évente mintegy 2 millió dollárból, és azt állítja, hogy a projekt csökkentette a „biológiai korát”, amely eltér a kronológiai életkortól, és azt jelzi, hogy a szerveink „mennyire használódtak el az átlaghoz képest”, vagy ahogy a National Institute on Aging fogalmaz: „a biológiai életkor azt a valódi életkort jelenti, amelynek sejtjeink, szöveteink és szervrendszereink a biokémia alapján látszólag megfelelnek”.

Hogyan telik Johnson egy átlagos napja?

Johnson persze nemcsak high-tech találmányok segítségével igyekszik fitt maradni, hanem szigorú életmódot tart fenn, például:

  • minden reggel öt órakor kel, 
  • naponta mintegy 111 táplálékkiegészítőt és gyógyszert szed, többek között az artériák, a bőr és az agy egészségének megőrzésére, továbbá a bélpolipok, a bélgyulladások megelőzésére. 
  • Minden reggel hat percig vörösfény-terápiás sapkát visel, hogy megelőzze a hajhullást, 
  • ezután egy 25 gyakorlatból álló edzés következik, 
  • majd egy vitaminokkal teli gyümölcslé. 
  • A fogmosás után teafaolajos öblítés következik, ez is segít, hogy ínye és fogai fiatalok maradjanak.
  • Elmondása szerint naponta egy órát meditál is, 
  • majd minden este – két óra kék fényt blokkoló szemüveg viselése után – fél 9-kor lefekszik.

A Bloomberg szerint Johnson minden egyes testrészére van egy kúra- és egy méréssorozat: az orvosok már több mint 33 ezer felvételt készítettek a beleiről, tudják, milyen vastag a nyaki verőere, elektromágneses impulzusokkal javítják a medencefenék izomtónusát, egy eszközzel pedig számolják éjszakai erekcióinak számát is: Johnson állítólag ebben a tekintetben is tinédzserként viselkedik, legalábbis az utóbbi időben.


Johnson naponta méri a testsúlyát, a testtömegindexét és a testzsírját, és alvás közben figyeli ébrenléti testhőmérsékletét, vércukorszintjét, szívritmusának ingadozását és oxigénszintjét. Rendszeresen vizsgálják a vérét, székletét, vizeletét, továbbá egész testes MR-és ultrahangvizsgálatokat végeznek rajta. Emellett naponta hétfajta krémmel keni a bőrét, hetente savas hámlasztáson és lézerterápián esik át. 

Johnsonnak egy testrésze bizonyosan nem fiatalodik: a bal füle – szerinte – 64 éves, ugyanis gyermekkorában sokat vadásztak, ami halláskárosodást okozott. Ezt az orvosi team hangterápiával igyekszik helyrehozni. 


„Sportolókat és hollywoodi hírességeket kezelek, de senki sem feszegeti annyira a határokat, mint Bryan” – mondta Jeff Toll, a csapat belgyógyásza a Bloombergnek. Az orvosok szerint a sok munka kezd kifizetődni: Johnson vizsgálatai azt mutatják, hogy legalább öt évvel csökkentette az általános biológiai életkorát. Eredményeik szerint a szíve 37 éves, a bőre 28 éves, a tüdőkapacitása és a kondíciója pedig egy 18 évesé. „Az általunk nyomon követett összes marker figyelemre méltóan javult” – magyarázta az orvosa. 

A csapat vezetője, a már említett Zolman hangsúlyozta, hogy a munka még csak most kezdődött, és még több száz eljárás van hátra, amelyet ki kell próbálniuk. „Még semmilyen figyelemre méltó eredményt nem értünk el, csak kis, elfogadható eredményeket, ez pedig várható volt” – fogalmazott. 

Miért teszi bárki is ezt magával, és tulajdonképpen mi a célja?

A Johnsonnal készült számos interjú és riport egy ellentmondásos figura képét rajzolja ki: a férfi nyíltan vállalja, hogy korábban szegénységben élt, szigorúan vallásos neveltetést kapott, majd a házassága zárta börtönbe. Súlyos depressziós időszaka után az jelenti számára a szabadságot, hogy csak azt nézi, mi az, amit megtehet, ahelyett, hogy attól szorongana, hogy mi mindent nem tehet meg. Emellett azonban fut egy nagyon csúnya pere is, amelyet a volt menyasszonya indított ellene – erről később.

Johnson nemrég Steven Bartlett nagy sikerű The Diary of a CEO podcastjének vendége volt, ahol azt mesélte, gyerekkorában cukros gabonaféléken és feldolgozott élelmiszereken nőtt fel. Családjával együtt a mormon egyház tagjai voltak, ez pedig nem sok teret hagyott neki a kibontakozásra, a határai feszegetésére. Huszonévesen elvett egy hívő nőt, három gyerekük született, majd létrehozta a Braintree nevű, akkor rendkívül sikeres céget, amelyet aztán 800 millió dollárért adott el a PayPal-nek.

Egy 45 éves milliárdos mindent elkövet, hogy újra 18 éves legyen. Sikerülhet neki?
Johnson 2017-ben, egy konferencián. Horacio Villalobos / Getty Images

Johnson ezt követően tíz évre mély depresszióba esett, egy ponton 50 kilót hízott, és állítása szerint tele volt szégyennel és bűntudattal. Habár kilépett rosszul működő házasságából, és otthagyta az egyházat, jött még néhány kanyar. 

Létrehozta az OS Fund nevű, biotechnológiára összpontosító céget, majd 2016-ban a Kernelt, amely agyi aktivitást elemző sisakokat gyárt. Egy hároméves kapcsolata után 2020-ban súlyos depressziós rohama következett, ezután úgy érezte, nem bízhat többé az agyában. 

Végül öngyilkossági gondolatai ösztönözték őt arra, hogy drasztikusan változtasson az életmódján. 2021 októberében útjára indította a Blueprintet, amit az első pillanattól kezdve a neten dokumentál.

Bizonyos szempontból csodálatra méltó, hogy valaki eldönti, hogy legyőzi a halált, és csúcsra járatja az egészséget. Az már más kérdés, hogy egyáltalán életnek nevezhető-e, ha valaki minden napját „kórházban tölti”, vagy éppen családi vércserére veszi rá a szeretteit: Bryan egyszer vérplazmát cserélt tizenhét éves fiával és hetvenéves apjával is, de bevallotta, hogy egy idő után abbahagyta a kezelést, mert semmi hasznát nem látta. 

Ráadásul – lássuk be –, a cél elérhetősége is megkérdőjelezhető. A Guardian publicistája azon élcelődött, hogy Johnson módszere biztosan működik, hiszen 45 helyett maximum 43-nak néz ki, és mint hozzátette:

semmi sem hasonlítható ahhoz a látványhoz, amikor egy hatalmas erőforrásokkal rendelkező ember nem képes megbirkózni saját halandóságával, és a hátralévő értékes idejét örömtelenül tölti egy kudarcra ítélt cél hajszolásával.

A külföldi sajtó amúgy tele van olyan cikkekkel, hogy milyen tanácsot NE fogadjunk meg Johnsontól, egy-egy írás például arra világít rá, hogy a férfi egy csomó teljesen haszontalan táplálékkiegészítőt szed. Igaz, azt Johnson is lépten-nyomon hangsúlyozza, hogy attól, hogy ő így él, másnak egyáltalán nem kell. 


Johnson ellentmondásosságát csak növeli, hogy 2021-ben beperelte volt menyasszonya, Taryn Southern tévészínésznő, aki három évig élt vele, és többek között azzal vádolta, hogy totálisan behálózta és leuralta őt. A nő szerint a férfi manipulatív volt vele, folyamatosan ellenőrizte őt, és arra kérte, hogy ne dolgozzon, mert ő élete végéig biztosítja majd a megélhetését. Csakhogy 2019-ben, amikor a nőnek mellrákja lett, a férfi kirúgta őt Los Angeles-i otthonukból. Johnson szerint a vádakból semmi sem igaz, szerinte a nő megpróbálja zsarolni őt, hogy teljesítse „eltúlzott követeléseit”. A következő tárgyalásra szeptemberben kerül sor.

Gazdagok és szépek?

A különc techguru képe egyáltalán nem szokatlan (gondoljunk csak Steve Jobsra vagy Elon Muskra), ahogy az sem fura, hogy valaki híres lesz, miközben valamilyen szélsőséges célt hajszol. Johnsont rendszeresen kritizálják, hogy étkezési vagy pszichológiai rendellenességben szenved, hogy egy téveszmés egészségmániás, aki a lehető legunalmasabb, legszigorúbb módon éli az életét, ráadásul simán a mesterséges intelligencia kezébe adja az életét.

„Lehet, hogy szélsőségesen hangzik, amit csinálok, de azt próbálom bebizonyítani, hogy a test romlása nem elkerülhetetlen” – mondta egy interjúban. Arról is beszélt, hogy pontosan tudja,

ha azt mondod, hogy örökké akarsz élni vagy legyőzni az öregedést, az rossz, az egy ilyen »gazdag ember dolog«.

Hozzátette: ha inkább profi sporthoz hasonlítja a folyamatot, az szórakoztató, ezért is akarja létrehozni a „fiatalító sportágat”. 

Egy 45 éves milliárdos mindent elkövet, hogy újra 18 éves legyen. Sikerülhet neki?
Bryan Johnson és fia. Bryan Johnson

Johnson nemrég elindította a Rejuvenation Olympicst, amelyben arra biztatja az érdeklődőket, hogy szálljanak be a versenybe, és tegyék közzé, milyen öregedésgátló beavatkozásokat végeztek rajtuk, milyen eredménnyel. Az eredményeket dokumentálni kell, pontosan úgy, ahogy Johnson teszi. Radikálisan hisz az átláthatóságban, így azt ígéri, hogy ha találnak működő modellt az öregedés megállítására, akkor minden adatot és leírást ingyen közzétesznek. 

George Church, a Harvard Egyetem genetikusa, akinek számos biotechnológiai cégben van részesedése, arról beszélt, hogy amit Bryan tesz, azt a jó szándék vezérli, és valószínűleg nagyon jelentős is, mivel az eljárások népszerűsítése hosszú távon leviheti a beavatkozások árát.

Zolman, Johnson orvosi teamjének vezetője úgy fogalmazott, hogy

jelenleg nincs olyan ember a világon, aki kronológiailag 45 éves, de minden szerve 35. Ha végül klinikailag és statisztikailag be tudjuk bizonyítani, hogy Bryan érte el ezt a változást, akkor az megmutatja majd, hogy a genetikailag lehetségesen túlmutató eredmény a beavatkozásunkból következik.

Azt azonban az orvos is elismerte, hogy évekbe telik, mire kiderül, van-e bármi értelme annak, amit csinálnak, és hogy mégis mennyire működik a módszerük.

Nyitókép: Dustin Giallanza / Horacio Villalobos - Corbis/Getty Images

#Életmód#bryan johnson#fiatalítás#öregedés#halál#milliárdos#Szilícium-völgy#orvos#kísérlet#blueprint project#öregedés visszafordítása#test#ma

Címlapról ajánljuk