Életmód

Egyre több nyugdíjas füvezik az Egyesült Államokban, és ebből még baj lehet

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 6. 15:11

Az nem újdonság, hogy az amerikaiak körében az idősebb korcsoportokban nő a leggyorsabban a kannabiszt használók aránya, az azonban igen, hogy a szert szívó idősek kórházi látogatásainak száma az elmúlt években az egekbe szökött. A szakemberek szerint arról van szó, hogy a marihuána ma már jóval erősebb, mint amit az idősek még fiatalként megszoktak, de az opioidválság közepette még mindig inkább a füstölgetést javasolják, mint a szintetikus drogokat. 

Év elején napvilágot látott egy érdekes tanulmány a San Diegó-i Kaliforniai Egyetemen, amelyben a kutatók azt állították, hogy

2003 óta több mint 1800 (!) százalékkal több idős ember tesz látogatást a kaliforniai kórházak sürgősségi osztályain a kannabisz mellékhatásai miatt.

A kutatók 2005 és 2019 között a kaliforniai sürgősségi osztályok betegfelvételeit vizsgálták, és noha a sérüléseket nem részletezték pontosan, annyit tudható, hogy az idősek leginkább zavarodottsággal, szív-és érrendszeri problémákkal jelentkeztek a kórházakban, vagy éppen túl sokat szívtak, ami miatt estek egy hatalmasat. A kutatók szerint azért ugorhatott meg ennyire ez a szám, mert a fű manapság sokkal erősebb, mint az 1960-as években volt, azaz, amikor a mostani idősek fiatalok voltak.

Benjamin Han, az egyetem Gerontológia és Palliatív Gondozás részlegének munkatársa a tanulmány sajtóközleménye szerint akkor azt mondta, hogy sok idős embert lát, akik túlságosan is elbízzák magukat, ha a fűről van szó, mondván, láttak ők már ilyet.

Pedig ahogy idősebbek lettek, a szervezetük érzékenyebbé vált, a mostani koncentrációk pedig nagyon eltérnek attól, amit fiatalabb korukban esetleg kipróbáltak

– tette hozzá.


A Washington Post megjegyzi, hogy minden korosztály kacsintgat a kannabisz felé, de a növekedés az idősebb korosztályban teljesen más: egy évtizede a marihuánafogyasztás még gyakorlatilag mérhetetlen volt a körükben, hiszen a 65 év felettieknek mindössze egy százaléka számolt be arról, hogy szívott az elmúlt hónapban. Ez az arány mostanra 5 százalékra nőtt.

Ahogy nő az idős fogyasztók száma, az orvosok is fel-fel hívják a figyelmet a kockázatokra. Marc Agronin időskori pszichiáter szerint még nincs sok konkrét adat arról, hogy a kannabisz milyen orvosi hatással van az idősek agyára, vagy hogy mennyire biztonságos számukra a kannabisz használata vagy fogyasztása.

Attól tartok, hogy a hype megelőzte a tényleges adatokat, és így tudományos alap nélkül szélesebb körben használják, mint kellene

– magyarázta, és hozzátette, hogy amiatt is aggódik, hogy a kannabisz negatív kölcsönhatásba léphet más, akár vényköteles gyógyszerekkel, amelyeket az idősek esetleg szednek. 

Fájdalmaik vannak, vagy csak be akarnak tépni?

Leginkább mindkettő, de létezik csak a vagy-vagy változat is. Mivel egyre több államban vált legálissá a fű, ráadásul egyre szélesebb körben és egyre fogyaszthatóbb formában jelent meg (süti, gumickor stb.), az idősek is észrevették, hogy az hasznos lehet számukra, ráadásul nem is nagyon kell megerőltetniük magukat a beszerzéshez.

A Journal of the American Geriatrics Society című folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány szerint egy közel 600, 65 év feletti felnőttből álló csoport 15%-a arról számolt be, hogy az elmúlt három évben használt füvet. 

Az amerikai nyugdíjasok rákaptak a füvezésre, de a vényköteles gyógyszerekkel azért a spangli is összeveszhet
Pixabay

Az idősek közel 80 százaléka arról beszélt, hogy orvosi okokból fogyasztott kannabiszt. A leggyakrabban említett okok 

  • a fájdalom, 
  • az alvás 
  • és a szorongás voltak. 

A legtöbben azt mondták, hogy a családtagjaik tudtak arról, hogy füveznek, de csak 40 százalék mondta el ezt a nem elhanyagolható tényt az orvosának.

Csendes nemzedék és kalandvágyó boomerek

Ahogy azt már fentebb is említettük, nem arról van szó, hogy innentől kezdve minden idősebb amerikai korosztály instant Snoop Doggá válik majd, amint nyugdíjba megy: a mostani időseket azért is érinti ekkora mértékben az ügy, mert nekik vannak igazi, korábbi élményeik arról, hogy milyen betépni. A szakadék a csendes nemzedék (1925-1945 közt születettek) és a baby boomerek (1946-1964 között születettek) között tátong, az előbbiek ugyanis vélhetően nincsenek nagyon oda a fűért. 

„Úgy tűnik, hogy a néma generáció nem vett részt a kannabiszhasználatban” – nyilatkozta a WP-nek William Kerr, a Nemzeti Alkoholkutatóközpont igazgatója. „Ritkán füveztek, amikor fiatalok voltak, és nem valószínű, hogy elkezdik, amikor idősebbek lesznek. Emellett általában negatívabb véleményük van a marihuánáról, és kevésbé valószínű, hogy támogatják a legalizálást” – magyarázta.

Így hát, amíg a baby boomerek el nem érték a nyugdíjkorhatárt, a kutatóknak nagyon kevés adatuk volt az idősebb amerikai marihuána-fogyasztók szokásairól. Most azonban szolgáltatják az információkat bőven.

Az amerikai nyugdíjasok rákaptak a füvezésre, de a vényköteles gyógyszerekkel azért a spangli is összeveszhet
Volha Shukaila/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Van ezzel baj?

A kérdés, amivel kapcsolatban a szakembereknek sincs még határozott álláspontja. Ahol legális a marihuána, és megkönnyít mindenféle fájdalmas állapotot, nehéz lenne megmagyarázni, hogy miért ne használja valaki, ráadásul az amerikai opioidválság közepén még mindig szerencsésebbnek tűnik elpöfékelni egy spanglit, mint rákattanni a receptre kapható szintetikus drogokra. 

Az óvatosság azonban biztosan nem árt: a marihuána növelheti a sérülések, az esések, a szorongás és a zavartság kockázatát. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy sok idős ember óvakodhat attól, hogy elmondja orvosának, hogy füvezik (ami már csak azért is baj, mert egy altatásban végzett műtétnél ez például lehet szempont). 

Ziva Cooper, a UCLA Kannabisz és Kannabinoidok Központjának igazgatója szerint a marihuána a kognitív képességekre is hatással van, legalábbis rövid távon, az idősödő felnőttek élettani és agyi változásai ugyanis érzékenyebbé tehetik őket a THC negatív hatásaira. Egyes kutatások viszont meglepő módon arra utalnak, hogy amikor idősebb egereknek THC-t adnak, kognitív eredményeik kissé javulnak – mondta az igazgató a Wall Street Journal-nek.

Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy ahogy öregszünk, az anyagcserénk is lassul, így a marihuána hatása hosszabb ideig megmaradhat az idősebb szervezetben, akár nyolc vagy még több órára. Ha durván beüt a marihuána, az szédüléssel, megnövekedett pulzusszámmal vagy akár delíriummal is járhat. Benjamin Han, az UCSD geriáter szakorvosa amúgy azt javasolja, hogy mindenki kicsi dózisban, lassan kezdje el a folyamatot, és csak szükség szerint növelje a kannabiszadagot.

„Ha az idősek orvosi okokból fontolgatják a kannabisz kipróbálását, fontos, hogy úgy kezeljék, mint bármely más gyógyszert, amelynek lehetnek mellékhatásai vagy kölcsönhatásai más gyógyszerekkel” – mondta az orvos, és megjegyezte, hogy a füvezés a kognitív és a motoros képességek tompulásával jár, így autót vezetni is tilos. 

A marihuánahasználat nemcsak zavartsággal vagy szorongással, hanem szerhasználati zavarral, vagyis függőséggel is járhat. Egy 2020-as nagyszabású kutatási felmérés szerint a marihuánát használó emberek közül legalább minden ötödiknél kialakul ez a zavar. 

Nyitókép: manonallard / Getty Images

#Életmód#marihuána#kannabisz##füvezés#idősek#egyesült államok#amerika#ma#thc

Címlapról ajánljuk