Életmód

Be szokta húzni a hasát, hogy jobban nézzen ki? Ne csinálja, nagy bajt okozhat

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 1. 14:32

Homokóra-szindróma is kialakulhat.

Káros lehet a testünkre, ha huzamosabb ideig húzzuk be a hasunkat – állapította meg Dr. Adam Taylor, a Lancasteri Egyetem anatómusa. A szakember szerint az izmok behúzása és a hasnál szűk behúzók viselése egyaránt károsak lehetnek a hasizmokra, amik további egészségügyi problémákat eredményezhetnek.

Az alhasi izmok felelősek azért, hogy a testünket stabilan tartsák, megvédjék a gerincünket és helyükön tartsák a belső szerveinket

– ismertette Taylor. A has behúzásával azonban az alhasi izmok kiegyensúlyozatlanná válhatnak, ami idővel homokóra-szindrómához vezethet, ami a hasfal elváltozását jelenti. Ez hatással lehet a belső szerveinkre és a test többi részére is.

Amikor behúzzuk a hasunkat, igazából csak a has felső része feszül meg, míg az első rész erőtlen marad, így felfelé húzódik a köldök. Ez több negatív következménnyel is járhat:

Gátolja a szabad légzést

Kevesebb tanulmány foglalkozott eddig vele, de a homokóra-szindróma a légzésre is hatással van. Azok a vizsgálatok, amik azt kutatták, hogy egy izomsérülés után a hasi kötés milyen hatással van a gyógyulásra, megállapították, hogy a has szoros behúzása korlátozza a légzést. A szakember által említett 1989-ben végzett tanulmány 34 százalékos csökkentést fedezett fel a kifújt levegőben, és 27-40 százalék között csökkenést a teljes tüdőkapacitásban. Ez rövidtávon megnehezítheti a testmozgást: hamarabb fáradhatunk el, mert kevesebb oxigén jut a véráramba.

Károsítja a medencefeneket

A has behúzása megfeszíti a medencefeneket, és az ott található izmokat, amiknek az a feladatuk, hogy a hólyagot, a méhet, a vaginát és a beleket a helyén tartsa. A behúzás következtében akár inkontinencia és a kismedencei szervek süllyedése is kialakulhat.

Nyak- és hátfájdalom

A derekunk és a nyakunk is megfájdulhat a homokóra-szindróma miatt, mert ebben az esetben ezek próbálják stabilizálni a törzsünket.

A jó hír, hogy a hasbehúzás során kialakuló következmények nem maradandóak, de hosszútávon negatív hatásai lehetnek, ha kezeletlenül maradnak. Az első lépés, hogy egyáltalán észrevegyük ezt a sokszor öntudatlan mozgást.

Nyitókép:  Aleksandar Georgiev / Getty Images

#Életmód#has#izom#homokóra-szindróma#következmények#légzés#oxigén

Címlapról ajánljuk