Életmód

A kutatók szerint ezzel a nyolc életmódbeli változtatással 20 évet adhatunk az életünkhöz

rtl.hurtl.hu

2023. július 24. 20:01

Ön mennyit tudna ezekből beiktatni az életébe? 

Nyolc életmódbeli változtatás beiktatása több mint 20 évvel meghosszabbíthatja az életünket – derült ki egy kutatásból, amelyet a Guardian vett észre

A tanulmány megállapította, hogy az emberek valószínűleg tovább élnek, ha csak kisebb változtatásokat hajtanak végre, még akkor is, ha az egészségesebb szokások bevezetését középkorúságukig halogatják.

A kutatási eredményeink arra utalnak, hogy az egészséges életmód mind a közegészségügy, mind a személyes jólét szempontjából fontos

– mondta Xuan-Mai T Nguyen, az amerikai veteránügyi minisztérium egészségtudományi szakembere, aki részt vett a felmérésben. „Minél korábban, annál jobb, de még ha csak egy kis változtatást hajtunk végre a 40-es, 50-es vagy 60-as éveinkben, az is előnyös” – tette hozzá.

A kutatás, amelyet az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság éves találkozóján mutattak be Bostonban, a 2011 és 2019 között gyűjtött kérdőívek és orvosi feljegyzések adataira támaszkodott. A dokumentumok több mint 700 000, 40 és 99 év közötti amerikai veterán adataiból készültek. 

Nguyen és kollégái elemezték az adatokat, hogy megállapítsák, mely életmódbeli tényezők állnak összefüggésben a hosszabb élettartammal. A vizsgálati időszak alatt 33 375 résztvevő halt meg. 

A kutatók szerint az életmódbeli tényezők együttesen jelentős hatással lehetnek a várható élettartamra, évtizedekkel megnövelve az ember élettartamát.

Azok a férfiak és nők, akik nyolc életmódtényezőt iktattak be, 40 éves korukban 23,7, illetve 22,6 évnyi várható élettartamot nyerhettek azokhoz képest, akik nem igyekeztek tenni az egészséges életmódért. 

A fizikai inaktivitás, az opioidok használata és a dohányzás mutatta a legerősebb összefüggést a rövid élettartammal:

az ilyen életmódbeli tényezőkkel rendelkező résztvevőknél 30-45 százalékkal magasabb volt a halálozás kockázata a vizsgálati időszak alatt. Ezzel szemben a stressz, a mértéktelen ivás, a rossz alvás és a rossz táplálkozás a vizsgált időszakban körülbelül 20 százalékkal magasabb halálozási kockázattal járt együtt.

A kutatás megfigyeléses jellege azonban azt jelenti, hogy a munka nem tudja bizonyítani az ok-okozati összefüggést az azonosított tényezők és az élettartamban mutatkozó különbségek között.

Íme tehát a nyolc életmódtanács, amellyel meghosszabbíthatja az életét:

  • Táplálkozzon egészségesen!
  • Kerülje a cigarettát!
  • Aludja ki magát rendesen!
  • Legyen fizikailag aktív!
  • Találjon módot a stresszkezelésre!
  • Kerülje a mértéktelen alkoholfogyasztást!
  • Kerülje az opioidfüggőséget!
  • Legyenek pozitív társas kapcsolatai!

Nyitókép: Pixabay

#Életmód#életvitel#kutatás#cigaretta#stressz#hosszú élet

Címlapról ajánljuk