Életmód

Kidörzsölt comb, izzadás a mell alatt, szétfolyt smink – íme néhány tipp, hogyan éljük túl a nyarat

Juhász FlóraJuhász Flóra

2023. július 1. 17:21

A kerti partikkal és hűsítő limonádékkal teli nyár sokak számára az év legjobb időszaka, azonban van, akinek szinte pokol az extrém hőség, és nem csak a kánikula élettani hatásai miatt. Az izzadás sokak életét keserítheti meg, ezért most összeszedtünk néhány tuti tippet arra, hogyan lehet megelőzni a bajt, hogy ne okozzanak kellemetlenséget a foltok. 

A hideg téli hónapok alatt sokan várták a meleget, a nyári ruhákat és a kiülős, borozós estéket, azonban, ha épp nincs a közelben légkondi vagy egy árnyékos vízpart, akkor a nyári hőség megkeserítheti sokak mindennapját. Szerencsére akad jó pár trükk, amivel megelőzhetőek az olyan kellemetlenségek, mint a kidörzsölődött comb, vagy éppen az izzadság a mell alatt. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot az internet önjelölt életmódguruaitól. 

Kidörzsölt comb

Viszonylag kevesen rendelkeznek a divatbemutatók kifutóin oly' sokszor látott „thigh gappel”, azaz a combok közötti réssel, így a többség valószínűleg tapasztalta már, hogy a nyári melegben összedörzsölődő combok nem csak kellemetlenek, de egyenesen fájdalmasak is. Bőrirritáció és kisebesedés is megjelenhet, ami napokig is tarthat. Szerencsére van megoldás: egyesek a hintőporra, mások a dezodorra esküsznek, de ta megelőzésre ennél is több módszer létezik.


Ahogy a videóban is látszik, akár egy szilikoncsíkos combfix vagy esetleg egy biciklis nadrág is jó szolgálatot tehet a szoknyák és ruhák alatt. Ha viszont forrónacira esik a választás, akkor érdemes körültekintőbben szétnézni a boltok polcain: olyan hosszúságú rövidnadrágot válasszunk, hogy az anyag pont elfedje a kérdéses combrészt.

Mell alatti izzadtság

A tapasztalatok szerint még a kismellű nőket is érintheti a mell alatti izzadás, aminek hatására egy-egy világosabb színű vagy tapadósabb felsőn, esetleg a melltartón nemkívánatos foltok alakulhatnak ki. A TikTokon két megoldás jött szembe a problémára. Az egyik aduász itt is a dezodor lehet. 


Mások viszont a tisztasági betét melltartóba helyezésére esküsznek az izzadtság felfogására. 

Hónaljfoltok

Ha izzadás, akkor hónalj. A legalapvetőbb fegyver a dezodor használata – ezek közül állítólag érdemes olyanokat választani, amiben szódabikarbóna van. Emellett azonban vannak kevésbé ismert trükkök is, amikkel extra segítséget kaphatunk. A tisztasági betét nem csak a mell alatti izzadtság ellen jó, a hónaljnál is remekül beválnak, de léteznek már külön erre a célra létrehozott nedvszívó betétek is.


Szintén hasznos lehet a halter top (nyakbakötős női felső) viselése, mivel ez a ruhadarab a kivágása miatt megfelelő szellőzést biztosít a hónaljaknak. Ezeket a legegyszerűbb megvásárolni, azonban akik szeretnek kísérletezni, akár egy hosszú ujjú pólóból is elkészíthetnek egy ilyen felsőt.


A nyári hőségben praktikus lehet jól szellőző anyagokat választani, ilyen például a pamut, a len és a selyem. Kerülendő viszont a poliészter, a viszkóz és a nejlon. A pamutanyagoknak pedig plusz pont jár azért, hogy kifejezetten jó nedvszívó képességgel rendelkeznek, ez különösen fontos szempont az izzadtság ellen.

@itshuyennguyen Fabrics I’m avoid wearing in the summer. Synthetic fabrics trap odors and bacterias (cause of bacne). #summerready #summerhacks #naturalfabrics #syntheticfabrics ♬ original sound - Itshuyennguyen

Lábizzadás, lábdagadás

A forróság a lábakat is megviselheti, különösen akkor, ha valaki zárt cipőben tölti a napja nagy részét. A lábszag és a vízhólyagok megelőzésére megoldás lehet a hintőpor, a dezodor, vagy a külön erre a célra kifejlesztett izzadásgátló lábdezodor.


A lábdagadást sajnos nem olyan egyszerű elkerülni, azonban segíthetünk rajta azzal, hogy szélesebb lábfejű cipőt választunk, amiben kényelmesen elfér a nap végére megdagadt lábfej is.

Gyöngyöző homlok és szétfolyt smink

Ha valaki szeret sminkelni, akkor nagy valószínűséggel nyáron sem akarja kihagyni a fesztiválszezon legtutibb trendjeit vagy a bevált rutinját, ezekhez azonban sokkal több előkészület szükséges, hogy még a nap végén is egyben legyen az alkotás. Egy-egy forróbb napon ugyanis még egy alapsmink is problémát okozhat. Ami még a hűvös fürdőszobában, a tükör előtt a helyén van, az pillanatok alatt mászik el, amint kilépünk a lakásból. 

Nyáron fokozottan érvényes a „kevesebb néha több” elve, így érdemes minimalizálni a reggeli rutint, és csak a legszükségesebbeket magunkra kenni. A legjobb, ha olyan alapozót vagy BB krémet választunk, ami UV szűrős és könnyed állagú, sőt praktikus a rúzsokat is inkább ajakszínezőre cserélni, ami textúrájának köszönhetően beszívódik, és nem hagy érezhető réteget. Ha valaki nem bánja, hogy tovább tart este lemosni, akkor választhat vízálló termékeket is, amelyek nem csak a tengerparton, de a nyári párában is megvédik a sminket az elkenődéstől. Ezek mellett léteznek olyan fixáló permetek, sőt primerek is, amelyeket kifejezetten az izzadás miatt fejlesztettek ki és szinte a „bőrre tapasztják” a felkent termékeket.

Vállra omló dús haj, avagy a forró függöny

Bár kétségtelenül trendi egy hosszú frizura, érdemes megismerkedni a kontyok és fonatok művészetével, elkerülendő a tarkó izzadását. Szerencsére a TikTokon erre is megszámlálhatatlanul sok videó létezik. 


Remélhetőleg ezek a tippek segítenek kicsit elviselhetőbbé tenni a női létet, azonban nem feledkezhetünk meg az egészségmegőrzésről sem, ami fontosabb, mint az itt felsorolt trükkök bármelyike. Nem maradhat ki a rendszeres tisztálkodás, a megfelelő arctisztítás, és persze az arcápolás szent grálja, a fényvédő sem!

Nyitókép: Dima Berlin / Getty Images

#Életmód#nyár#tippek#hőség#meleg#comb#smink#izzadás#hónalj#melltartó#dezodor#ma

Címlapról ajánljuk