Életmód

Így készíthetsz zöldséges lazacot kávéfőzővel – kérdés, hogy érdemes-e

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2022. december 19. 13:58

Klasszikus kotyogóssal nem működik, de a filteres kávéfőzőkre valóságos konyhaművészet épült, legalábbis tele az internet receptekkel, készíthetünk ráment, rántottát, akár csirkét is. Van, aki az Afganisztánban szolgáló unokaöccsén próbált segíteni ötletekkel.

Nemrég írtunk arról az amerikai dolgozóról, aki attól remél előléptetést, hogy kiküldetésben nem ment el vacsorázni a munkaadó pénzén, hanem a szállodai szobában található filteres kávéfőzőben készített magának fokhagymás vajas csirkét. Sok kommentelő úgy reagált erre, hogy a férfi előbb fog szalmonellát kapni, mint előléptetést, arról nem beszélve, hogy bizonyára felejthetetlen pillanatokat okozott a szálloda személyzetének, amelyre a kávéfőző kitakarítása hárul.

Pedig létező műfajról van szó, olyannyira, hogy receptek is fellelhetők az interneten, az amerikai közszolgálati rádió pedig keletkezéstörténettel is szolgál hozzájuk. 

Amikor az unokaöcsém hazajött Afganisztánból, arra panaszkodott, hogy rossz az étel a menzán

– árulta el egy nyugdíjas fényképész, az oregoni Jody Anderson az NPR-nek. A katonáknak viszont csak kávéfőzőt engednek a szobájukban tartani, így aztán Anderson kávéfőzőben elkészíthető recepteket írt egy kis könyvbe, amit elküldött az Afganisztánban szolgáló fiúknak.

 

Anderson szerint a kávéfőző három dologra jó:

  • felül, ahová normális emberek a kávét teszik, zöldségeket párolhatunk,
  • a kiöntőben forralhatunk,
  • az alsó melegítőlapon pedig grillezhetünk, ha elég türelmesek vagyunk.

Az NPR tudományos újságírói egy teljes vacsora megfőzésével tesztelték a módszert: főtt lazacot készítettek kuszkusszal és párolt zöldségekkel.

Ehhez a kávéadagolót félig meg kell tölteni az összevágott brokkolival és karfiollal, teljesen megtölteni a víztartályt (vízzel), majd bekapcsolni a kávéfőzőt, és addig működtetni, amíg a víztartályban annyi víz marad, amennyi a kuszkusz megfőzéséhez elegendő. Ezen a ponton kapcsoljuk ki a kávéfőzőt, öntsük ki a kiöntőben összegyűlt vizet, tegyük a kuszkuszt a kiöntőbe, illetve egy villával keverjük meg a zöldségeket a kávéadagolóban, hogy rendesen megpárolódjanak.

Ezután kapcsoljuk be újra a kávéfőzőt, amíg lefolyik az összes víz, hagyjuk a kuszkuszt öt percig állni, és öntsük át egy tálba. A zöldségeket még ne vegyük ki a kávéadagolóból. A kiöntőbe tegyük bele a lazacot, adjunk hozzá szójaszószt, gyömbért, fokhagymát vagy amit szeretünk. Töltsük meg a víztartályt három bögrényi vízzel, és kapcsoljuk be újra a kávéfőzőt. Hagyjuk a lazacot a forró vízben, amíg megfő, majd tálaljuk a zöldségekkel.

Az NPR szerzőinek húsz percig tartott a menü elkészítése, de hozzáteszik, hogy nehéz dolguk volt azzal, hogyan vegyék ki a lazacot a kiöntőből. Végül kézzel nyúltak be érte, amit inkább ne próbáljon ki senki otthon. Hogy milyen lett az eredmény? Arról azt írják, hogy valamivel jobb, mint amikor mosogatógépben készítettek lazacot (ha valaki ezzel kísérletezne: az ételt alaposan fóliába csomagolták, és természetesen nem töltöttek a gépbe mosogatószert). 

 

A Stanford Daily cikke szerint egy kávéfőző olcsóbb és energiatakarékosabb, mint egy sütő vagy egy rezsó, és az ételnek sem lesz kávéíze, ha rendesen szoktuk tisztítani a készüléket, bár ezeket a kijelentéseket érdemes lehet fenntartásokkal fogadni. A különböző internetes oldalak receptekkel is szolgálnak, íme néhány közülük:   

  • Ramen: Ez szorul a legkevésbé magyarázatra. A tésztát és az ízesítést tegyük a kiöntőbe, a víztartályt pedig az instant tésztaleves csomagolásán ajánlott mennyiségű vízzel töltsük meg. (Ha túl sokat teszünk bele, a kiöntőben már benne lévő tészta miatt kifut.) Ínyencek egy tojást is ráüthetnek.
  • Hotdog: Ez sem űrtudomány. A víztartályt megtöltjük vízzel, a virslit a kiöntőbe tesszük, és öt percig a forró vízben hagyjuk. A kiöntő alatti melegítőlapra alufóliát helyezve a hotdogkiflit is megpiríthatjuk
  • Rántotta: A felvert tojást tegyük a kiöntőbe, és bízzuk a dolgot a kiöntő alatti melegítőlapra. Időnként kavarjuk meg, hogy ne égjen le.
  • Spagetti húsgolyókkal: Törjük össze a tésztát, hogy beleférjen a kiöntőbe, töltsük meg a víztartályt vízzel, kapcsoljuk be a kávéfőzőt, és hagyjuk a spagettit a forró vízben, amíg a kívánt állagot el nem éri. A fagyasztott húsgolyókat és a szószt a kiöntőbe téve, az alatta lévő melegítőlap segítségével megmelegítjük.
  • Levesek: A feldarabolt hagymát, répát, borsót, tetszőleges zöldségeket, fűszereket a kiöntőbe tesszük, a víztartályt megtöltjük vízzel, bekapcsoljuk a gépet, és várunk néhány órát, amíg minden megpuhul.

Az interneten fellelhető receptek közt desszertek is vannak: palacsinta, karamellás alma, csokoládés fondü, fahéjas süti – mind remek módja annak, hogy tönkretegyük a szálláshelyünkön található kávéfőzőt. 

 

Néhány receptet a Lifehacker is kipróbált: videójukban arra jutottak, hogy amit forró vízben meg lehet főzni, azt meg lehet egy kávéfőzőben is, de tükörtojással például nem érdemes próbálkozni.

#Életmód#főzés#kávéfőző#receptek#ma

Címlapról ajánljuk