CinemaKlub

Így vált Joker népszerűvé a pornóoldalakon – Íme 10 érdekesség az Oscar-díjas képregényfilmről

rtl.hurtl.hu

2022. április 3. 8:00

A Joaquin Phoenix-féle, két Oscar-díjat is bezsebelt Joker vasárnap 21 órakor kezdődik a Film+ műsorán. Összegyűjtöttünk tíz érdekességet a filmről, ami garantáltan meghozza a kedved a vasárnap esti otthoni mozizáshoz.

1. Joaquin Phoenix számára Joker jellegzetes nevetésének tökéletesítése volt a legnehezebb feladat a szerep megformálásakor. Olyan karakter létrehozása volt a cél, akivel a nézők nem tudnak azonosulni.  A színész patológiás nevetéstől szenvedő emberekről készült videókat nézett a felkészülés során. Ez egy olyan rendellenesség, ami elszenvedőjének kontrollálatlan nevetőgörcsöt okoz bizonyos stresszhelyzetekben. Joaquin így nyilatkozott Joker kacajáról:

olyan, mintha fájdalmas lenne számára. Ez Jokernek azon része, ami felszínre akar törni. Az elején nem gondoltam, hogy meg tudom csinálni. Sokáig egyedül gyakoroltam, majd megkértem Toddot (a rendezőt), hogy jöjjön át és hallgasson meg, mert tudtam, hogy mások jelenlétében is meg kell tudnom csinálni. Elég kényelmetlen volt a helyzet, és hosszú időbe telt, mire sikerült.

2. A film előzetesében felcsendül a „Smile” című dal, amit Charlie Chaplin komponált a Modern idők (1936) című filmhez. A Modern idők plakátja és egy kis részlete is látható a Jokerben a tüntetéskor. A két film között van némi hasonlóság a téma tekintetében: Chaplin ikonikus Csavargó karaktere is azért szenved, hogy túlélje a modern, iparosodó világot, akárcsak Arthur Fleck a Jokerben.

3. A film egyik helyszínéül szolgáló New York-i lépcső annyira elhíresült a premier után, hogy a rajongók a Google Térképen vallási helyszínként jelölték meg. Todd Phillips, a film rendezője így nyilatkozott a legendássá vált helyről:

gondoltuk, hogy ez a jelenet ikonikus pillanata lesz a filmnek, de azt nem hittük, hogy a Rocky filmben feltűnő lépcső New York-i verziójává válik népszerűség tekintetében

– mondta nevetve.

Joker az ikonikussá vált lépcsőnél

 

4. A rendező Hildur Guðnadóttirt kérte fel a film zenéjének elkészítésére. A szerzeményeket igyekeztek minél hamarabb elkészíteni, mert a rendező szerette volna már a forgatásokon megteremteni a film hátborzongató és feszült hangulatát. Így le tudták játszani a dalokat a színészeknek egy-egy jelenet felvétele során.

5. Egy héttel a film premierje után Joaquin Phoenix titokban beült egy vetítésre, és meglepte a rajongókat a stáblista után. A színész megválaszolta a nézők kérdéseit, közös fotókat készített velük, és kezet fogott mindenkivel. Saját bevallása szerint egy kicsit lámpalázas volt, amikor arra kérték, mutassa be Joker jellegzetes nevetését.

6. A 2019-es Joker világszinten több mint egymilliárd dolláros bevételt termelt, ezzel minden idők legsikeresebb „R” besorolású (amerikai korhatárbesorolás, 17 évnél fiatalabbak csak szülői felügyelettel nézhetik) filmje lett, megelőzve a 2018-ban bemutatott Deadpool 2-t.

Joaquin Phoenix Arthur Fleckként a Joker (2019) című filmben

 

7. Joker szerepe miatt Joaquin Phoenix diétázni kezdett, és 23,6 kilót dobott le magáról. A színész ugyanazzal az orvossal készült a szerepre, mint akivel a 2012-es The Master című filmre.

Amint elértem a célsúlyt, minden megváltozott. Azt hittem, hogy a fogyókúra közben éhes és gyenge leszek, ezzel szemben fizikailag könnyedebbnek éreztem magam. Úgy tudtam mozgatni a testem, ahogy korábban sohasem. Ennek köszönhetően olyan mozgásokra is képes voltam, ami a karakter részévé vált

– mesélte a színész, aki a forgatás után 11,3 kilót hízott.

8. A filmben feltűnő faliórák mindegyike 11 óra 11 percet mutat. Egyes feltételezések szerint azért, mert a történések csupán Joker fejében játszódnak le. Mások szerint ugyanazt az órát használták az összes jelenetnél, és a kellékesek elfelejtették átállítani az időt.

9. A szemfülesek kiszúrhatták, hogy a filmben látható néhány mentőautó, aminek a hátulja Joker arcát ábrázolja. Sokak szerint ez a Heath Ledger-féle Jokerre hasonlít, így tisztelegve az elhunyt színész előtt.

10. Az egyik legismertebb pornóoldal nyilvánosságra hozta, hogy a film 2019 októberi premierje után több mint 700 ezren kerestek rá a weboldalukon a „Joker” kifejezésre.

Forrás: IMDb

#CinemaKlub#joker#joaquin phoenix#érdekesség#film#film+#dc

Címlapról ajánljuk