CinemaKlub

Így készült a tíz Oscar-díjra jelölt 1917!

rtl.hurtl.hu

2020. január 23. 13:00

Az alkotás ma debütál a mozikban, ám nem árt egy kicsit belesni a kulisszák mögé…

Sam Mendes első világháborús filmjében két fiatal katona küldetését követhetjük nyomon. A mozi az idei Arany Glóbuszt és az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját már bezsebelte, és bizony nagy esélyekkel indul a BAFTA-n és az Oscaron is. Utóbbin tíz jelölést kapott: Legjobb film, Legjobb rendező, Legjobb eredeti forgatókönyv, Legjobb operatőr, Legjobb smink és haj, Legjobb díszlet, Legjobb filmzene, Legjobb vizuális effektus, Legjobb hangvágás és Legjobb hangkeverés.

Már ezekből is láthatjuk, hogy ez lesz az idei év egyik legígéretesebb alkotása, ám a zsenialitása leginkább az operatőri munkában rejlik. Emlékeztek még a 2014-es Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című filmre? A majdhogynem két órás alkotás rendkívülisége, hogy mindössze egyetlen snittből áll. Ez Mendes filmjében sincs másképp: a két fiatal katonát vágás nélkül kísérhetjük végig a küldetésen. Sőt, Alejandro González Iñárritu filmjével ellentétben itt a játékidő megegyezik a filmben látott történésekkel! 

A rendező már dolgozott együtt Roger Deakins operatőrrel (Skyfall), aki 2018-ban kapta meg az első Oscar-díját a Szárnyas fejvadász 2049 című filmért, idén pedig ismét kapott jelölést az 1917-ért. Mendes és Deakins majdhogynem egy éven át dolgoztak a forgatókönyvön, hiszen minden apró mozzanatot meg kellett tervezniük a filmben. Szinte olyan volt ez, mint egy jól begyakorolt koreográfia. Az, hogy egyetlen vágás sincs az alkotásban, csak hab a tortán!

Persze csaltak egy kicsit a dologgal. Nézzétek csak:


Ne feledjétek: ha ma este egy maradandó mozizásra vágytok, már meg tudjátok nézni az 1917-et! Ha pedig kíváncsiak vagytok a kritikánkra, kattintsatok ide!

#CinemaKlub#1917#sam mendes#birdman#oscar#oscar-díj#operatőr

Címlapról ajánljuk