CinemaKlub

Melyik a legjobb Disney zene? Segítsetek eldönteni!

Jenei BrigittaJenei Brigitta

2017. június 16. 12:02

Odavagyunk a klasszikus Disney mesékért, mostanság pedig a Pixar-nak ígértük oda a szívünket. Azonban néha muszáj visszamenni a gyerekkorba, pont ezért gondoltunk egyet és összegyűjtöttük a kedvenc Oscar-díjas Disney dalainkat! Nyugi, a végén ti is szavazhattok.

Vannak olyan dallamok, amelyeket akkor is könnyedén végigdúdolunk, ha álmunkból ébresztenek fel minket, sőt még a jelenetek is rögtön bevillannak a képzeletünkbe, amelyekhez a sokat megénekelt dalok íródtak. Látjuk, ahogy Nala vizet iszik, miközben szerelmesen pillant Simbára és közben felcsendül a Can You Feel The Love Tonight. Ariel mellettünk suhan el a vízben, hogy Erik hercegről és a homokról ábrándozzon és rázendít a Vár rám a Föld-re. Sőt, együtt szaladunk Pocahontas-szal és John Smith-szel, miközben velük énekeljük az Ezer színnel száll a szél című dalt, hogy magunk is ráeszméljünk: mekkora csoda is lakozik a természetben!

Érzitek már, hogy időutazunk?

Ilyen hatást okoz egy olyan ikonikus dal vagy egy lehengerlő soundtrack, amely annyira karakteres és fülbemászó, hogy egyszer meghallgatva is örök élmény marad: mert egy életre a szívedbe zárod és megjegyzed minden sorát!

A Disney különös tehetséggel bízta meg a művészeit – zeneszerzőket, dalszövegírókat, énekeseket –, hogy örökéletű melódiákat készítsenek a meséikhez. Sajnos, ez manapság már csak hellyel-közzel fordul elő, azonban régebben nem született olyan mesefilmjük, ami ne lett volna díjnyertes alkotás.

Most kiválasztottuk azokat a kedvenceinket, amelyek nemcsak minket nyertek meg, de a legnagyobb filmes elismerést, az Oscar-díjat is!

A kis hableány: Ringat a víz (1989)
 

Valószínű, hogy nem ez az egyetlen dal a sellő meséjéből, amit imádunk, de tény, hogy minden olyan performansz a szívünk közepére vándorolt, aminek Sebastian (és magyar szinkronja, Vass Gábor) volt a karmestere. Ezt a dalt nemcsak a Legjobb Eredeti Dal aranyszobráig vezényelte el, de 1991-ben még egy Grammy-t is begyűjtött vele!

A szépség és a szörnyeteg: Hol volt, hol nem volt (1991)
 

A Disney ugyebár nem bírt magával és azóta élőszereplős verziót is készített Belle szerelméről, amiben Emma Watson álmodozik arról, hogy messzi földekre is eljuthat. A csodálatos táncolós jelenet közben elhangzó dalt az eredeti verzióban Angela Lansbury, nálunk Galambos Erzsi, most Emma Thompson, a pop színpadon pedig Celine Dion és Peabo Bryson adta elő. Egy tuti: mindig bőgünk, ha meghalljuk! Emellett nemcsak egy Oscart, de egy Golden Globe-ot és két Grammy-t is kapott!

Aladdin: Egy új élmény (1992)
 

Ha valaki a világ egyik legjobb mese karaktere, az tuti, hogy Dzsini és a csodálatos szinkronja, Robin Williams! Nem is vitás, hogy ő az első, aki beugrik, amikor az Aladdin-ra gondolunk. A második azonban a szerelmetes dal, amit Aladdin és Jázmin a varázsszőnyegen repülve adnak elő. Az Alan Menken dal hazavihette a 65. Oscar gála Legjobb dalának szobrát, és ez az első Disney dal, amely a Grammy-n megkapta Az év dala elismerést!

Az oroszlánkirály: Can You Feel The Love Tonight (1994)
 

Kell ezt ragozni? Oda és vissza vagyunk ezért a meséért (is), és sokkoló, hogy már lassan 23 év is eltelt azóta, hogy megjelent Simba története. Ez is még abba a klasszikus korszakba tartozott, amikor a Disney képes volt elérni, hogy mindegyik meséjét végig is énekeljük, azon túl, hogy kívülről fújtuk a cselekményt. Ehhez még hozzátett a háromszoros győzelme Oscar, Grammy és Golden Globe fronton.

Pocahontas: Ezer színnel száll a szél (1995)
 

A film, amiben Mel Gibson volt az eredeti szinkronja a szerelmes hősünknek… gondoltátok volna? És azt, hogy Pocahontas bölcs és tanító jellegű, életigenlő és természetet csodáló dala szintén Oscar- és Golden-győztes? Ez is egy Alan Menken darab… úgy tűnik, hogy a zeneszerző neve szinte már garancia volt a győzelemre.

Tarzan: Szívem vigyáz rád (1999)
 

Bevalljuk, amikor szóba jött ennek a cikknek az ötlete, ez volt az első mese, ami eszünkbe jutott, hiszen nemcsak Phil Collins, de Ákos előadásában is kívülről tudjuk az ÖSSZES dalt a soundtrack-ről. Mindegyik dal igazi slágerré nőtte ki magát az évek alatt, ezek közül ráadásul az egyik legkedvesebb és legérzelmesebb – amikor Kala énekel fogadott fiának, a főhősünknek – még Oscart és Goldent is nyert!

Toy Story 3: We Belong Together (2010)

Egy eleve érzelmes és csodás lezárás, egy búcsú a szeretett játékoktól. Már a történet olyan érzelmi állapotba taszított mindenkit, hogy a fent említett betétdal már csak olaj volt a tűzre. Olyannyira, hogy 2011-ben megkapta a Legjobb Eredeti Betétdal díját is.

Persze, nemcsak ezek az alkotások vitték sikerre a Disney-t a zenei fronton is, így például az első győztes mese betétdala a Pinoccióé volt 1940-ben, az utolsó pedig a Jégvarázsé 2013-ban. Hogy mit várhatunk még a Disney-től? Ha feledhetetlen zenéket nem is, de szép történeteket biztosan!

Viszont arra is nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy nálatok melyik mesezene a legnagyobb favorit! Úgyhogy most rajtatok a sor: szavazzátok meg!

 
#CinemaKlub#disney#zene#mese#soundtrack#oscar-díj#golden globe#grammy

Címlapról ajánljuk