CinemaKlub

Minden előzetes más, vagy mégsem? Nézzük a trendeket!

Jenei BrigittaJenei BrigittaJuhász LucaJuhász Luca

2017. február 7. 18:00

A filmvilágban is van egy horog, ami mindennél fontosabb: ezek a trailerek! Itt dől el, hogy belezúgsz egy moziba vagy sem! Nem is véletlen, hogy a készítők óriási hangsúlyt fektetnek rájuk. Összeszedtük az utóbbi évek nagy előzetes-hullámait!

Hányszor előfordul az emberrel, hogy egy előzetest látva teljesen felmegy benne az adrenalin, pörög, sír, kikészül és elveszíti a fejét? Mi már nem is számoljuk… de valójában pont ez lenne a lényege ezeknek a promóciós videóknak, hiszen valahogyan el kell érniük a stúdióknak, hogy elköteleződjünk a készülő filmjeik mellett.

Ennek pedig már kultúrája van! A rajongótáborok akár virrasztani is képesek egy új Star Wars vagy éppen Alien trailer miatt.

Azonban ha az ember rengeteg ilyen trailert néz meg egymásután, valami feltűnik: minden korszaknak megvannak a maga sémái. Mire gondolunk? Egy-egy nagyobb mozi előzetese képes volt trendet és hagyományt teremteni a trailer univerzumban, ez pedig leginkább a zenei aláfestésen figyelhető meg!

Persze, hogy a zene a lényeg! Gondoljunk csak bele: ezen a ponton az a trailer jó, ami nem árul el sokat, csak sejtet, hangulatot kelt és ámulatba ejti a gyanútlan nézőt – ezt pedig a zenével lehet a leghatásosabban megtenni!

Most összegyűjtöttük nektek azt az 5 jól elválasztható korszakot, ami mindegyik akkoriban készült „kisfilmet” meghatározta:

„In a world…”

Biztosan sokan emlékszünk még mindig a ’90-es évek slágereire és klasszikussá vált filmjeire, mindezek mellett azonban van még valami, amit biztosan ide kell, hogy kapcsoljunk!

Gondoljunk csak vissza a régi kedvcsinálókra, majd visszhangkét tudatosul bennünk egy hang, ami valójában „A hang”. Ugyanis ezekben az előzetesekben gyakran hallhattunk egy narrátort, Don LaFontaine-t, akinek öblös, búgó hangja végigkísérte a beharangozók jeleneteit, bemutatva a szereplőket, a szituációt, valamint gyakran a környezetet is, ezzel is segítve a látottak megértését és éppen ezért is hívja a külföldi zsargon ezt az időszakot az „In a world…” trailerek idejének. LaFontaine olyan filmek előzeteseit narrálta és tette emlékezetessé, mint például a Terminátor, a Számkivetett, a Szenvedélyek viharában vagy a Batman visszatér, de még sorolhatnánk az alkotásokat bőven.

Emellett a szinkronszínésznek köszönhetjük az „Ezt ne próbáljátok ki otthon!” mondást is!

Amikor hagyományt őrzünk!

A mai napig nagy jelentősége van a filmzenének. A zeneszerzők még most is képesek olyan témákat komponálni, amelyek felemelik és továbbviszik a film folyamát – gondoljunk csakJohn Williams Cápa témájára. Nem véletlen, hogy például az Oscar gálán is kiemelt fontosságú ez a kategória. A filmeknek még ma is szerves részei tehát ezek a dallamok, régebben – kb. 10 évvel ezelőtt – azonban még a trailerekben is jobban visszaköszöntek. Akkoriban, még nem keresgéltek teljesen új melódiákat, hogy kiemeljék a gyorsan pörgő snittek érzelmi csúcspontjait – megtette helyettük ezt a filmhez készült zene is. Sőt, sokszor az is előfordult, hogy más alkotások score-jaihoz nyúltak.

Zimmer mindenkit berobbantott

2010-ben óriási váltás érkezett, Hans Zimmernek köszönhetően! Az Eredet előzetese egy olyan „hangos” és túláradó hullámot indított el, amelynek maradványait még ma is felfedezhetjük az előzetesekben. A mély és elementáris erejű kürt hang, amely időről-időre visszatér, egyre hangosabban, fokozatosan növekvő erővel, szinte már a mellkasunkban lüktetve – rémlik az érzés? Akkor ez belesüppesztett minket a székbe, ma már csak legyintünk, hogy „tessék, itt van még egy”.

Nincs új a nap alatt!

Ahogyan az lenni szokott a valóéletben, úgy az előzetesek világában is jönnek-mennek trendek, így hát nem sokat váratott magára az sem, hogy ezt a műfajt is elérje a zenék újrahasznosítása! Ha jobban belegondolunk, egyre több remake születik a filmiparban is, így hát elérkezett az ideje a covereknek is, amikor is egy-egy ikonikus, már jól ismert slágert dolgoznak át a trailerekhez!

Persze, ha egy zenekar vagy énekes nem szeretné, vagy úgy gondolja, hogy nem illik a zenéjük a filmhez, bármikor megtilthatja, hogy az ő alkotását használják fel, de szerintünk kevesen utasítanának vissza egy Social Network - A közösségi háló trailer-ében való szereplést, még ha nem is igazán sejtik mekkora visszhangja lesz a filmnek, vagy hogy Oscar-díjat érdemel majd a jövőben.

Nos, a Radiohead is inkább beleegyezett a Creep című számuk feldolgozásába, ezzel pedig a dal coverje egy teljesen új stílust teremtett a trailerek világában!

Ezt a mintát pedig azóta is rengeteg előzetesben láthattuk és láthatjuk akár a mai napig is, kisebb vagy akár felismerhetetlenségig átdolgozott dalokkal!

Ahogyan a nemsokára bemutatásra kerülő Az egészség ellenszere című film beharangozójának esetében is tapasztalhattuk!

Vajon hányan ismertétek fel a The Ramones - I Wanna Be Sedated című slágerét?

Mert a régi mindig jobb, mint az új

Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi imádunk a 70-es, 80-as évek zenéiben tobzódni. Akkor még volt humor és mélység a dalok mögött, és nem jött folyton ugyanaz a nóta szembe velünk… tudjátok a tuctuc és a többi. Szerencsére, A galaxis őrzői is egy új őrületet indított útjára a trailerek terén, és a zenei részlegek elkezdtek az időutazásra és a kicsit pikírt humorra, valamint hangulatra koncentrálni. Persze, megtehették ezt egy Deadpool előzetesben is DMX-szel, azonban a Blue Swede - Hooked On a Feeling című száma valami mást, egy pici öniróniát, szeleburdiságot csempészett a jelenetek mellé. Ez pedig azóta is tart…

Ámbár, a régi dalok között is találhatunk olyat, ami pont az ellenkező érzelmi síkra terel minket és mély depresszióba süllyeszt, megadva a történet igazi drámai ívét, ezzel teljesen szétzúzva minden idegsejtünket. Most úgy tűnik, hogy Johnny Cash is nagy mániája lett a trailer mestereknek, hiszen két friss promóban is hallhatunk tőle dalokat. És nála aztán senki sem lehet komorabb a zene világában. Legutóbb a Karib-tenger kalózai legújabb, ötödik részének trailerében hallhattuk a legendát, azonban mégsem ez az Az Előzetes, amire sokáig emlékezni fogunk!

A márciusban érkező Logan nemcsak arra esélyes, hogy új fejezetet nyisson a szuperhős történetek égiszén, hiszen már a trailere is felfedezett egy új világot Hugh Jackmannek és Mr. Cash Hurt című számának köszönhetően...

Nektek melyik korszak jön be a legjobban?

Forrás: soundtracksandtrailermusic.com, screencrush, visualnews

#CinemaKlub#trailer#90-es évek#a galaxis őrzői#eredet#score#hans zimmer#öngyilkos osztag

Címlapról ajánljuk