CinemaKlub

Az Oscar 7 felejthetetlen dívája

Horváth ErikaHorváth Erika

2017. január 8. 15:20

Listánkban most olyan színésznőket gyűjtöttünk össze, akik az elmúlt évek Oscar szobrocskáit zsebelték be, és emellett olyan alakítást nyújtottak, mely garantáltan nyomot hagyott bennünk.

Itt a január, már javában pörögnek az Oscar-szezon eseményei, na és persze a találgatások. Éppen ezért úgy gondoltuk, kicsit felelevenítjük az elmúlt évek díjnyerteseit. Most a dívákra esett a választásunk. Induljon hát az időutazás!

2016 - Brie Larson  - A szoba

A színésznő nemcsak az Oscar-szobrot, hanem a legjobb drámai színésznőnek járó Golden Globe-díjat és az amerikai filmkritikusok díját is bezsebelte. Mi pedig ezzel teljesen egyetértünk. A felkészülés során a 26 éves amerikai színésznő egy hónapra bezárkózott, kizárólag edzeni járt el. Nagyon kevés kapcsolata volt a külvilággal, kerülte a napfényt, így is készülve szerepére. De hogy ettől lett-e ilyen zseniális, nem tudni. Egy biztos, Larson sokkoló játéka az elmúlt évek egyik legnagyobb alakítását eredményezte.

2015 - Julianne Moore – Megmaradt Alice-nek

Nos valljuk be, nem nagyon értettük, a sokszorosan jelölt színésznőnek miért nincsen még Hollywoodból díja. Számos olyan alakítást láthattunk már tőle, amiért simán megérdemelte volna a szobrocskát. 2015-ben végre megkapta az elismerést. A filmben egy egyetemi tanárt alakít, aki ötvenévesen Alzheimer-kóros lesz.

2014 - Cate Blanchett  - Blue Jasmine

Woody Allen hiába tapossa már javában a hetvenediket, mégis meg tud minket lepni. Bár a mai napig vannak mélyrepülései, a Blue Jasmine nem tartozik ezek közé. A film zsenialitását Cate Blanchett fantasztikus játéka koronázza meg. Egy olyan karaktert játszik, aki egyszerre megy az idegeinkre hiúságával és gőgösségével, mégis szeretjük és bízunk a jellemfejlődésében.

2013 - Jennifer Lawrence - Napos oldal

Mikor hallottuk, hogy Jennifer Lawrence szobrot kapott a Napos oldalban nyújtott szerepéért, először meglepődtünk. A kritikusok által túlajnározott filmben, viszont ha valaki, hát ő tényleg jó. Alakítása olyannyira erőteljes és magával ragadó, hogy Bradley Coopert néhol szinte teljesen lejátssza. Mindezzel együtt lehet, hogy kicsit korai volt Lawrence-nek adományozni a díjat. Hiszen karaktere bármennyire is egyedi, a felsorolt színésznőktől a szerep azért elmarad.

2012 - Meryl Streep - A Vaslady

Meryl Streep, Hollywood talán legsokoldalúbb színésznője összesen három Oscar-szobrocskát tudhat magáénak: Sophie választása, a Kramer kontra Kramer és A Vaslady miatt vehette át a díjat. Bár a film a kritikusokat és a nézőket sem győzte meg, ez nem a színésznő hibája. Egy életutat eljátszani hatalmas feladat és Streep ezt remekül megoldja. A fiatalabb és az idős Margaret Thatcher figuráját is tökéletesen hozza a maga szuggesztív színészi stílusával.

2011 - Natalie Portman - A fekete hattyú

Darren Aronofsky a rettenetesen fojtogató atmoszféra megteremtésének királya és ez a Fekete hattyúban is tetten érhető. Soha nem tudod, mikor történik valami szörnyűség. A feszültség megteremtéséhez természetesen nagyban hozzájárul Natalie Portman játéka. A színésznő egyé vált a karakterrel, és láthatóan mindent beleadott. Egyszerre érzékeny és eszelős, gyönyörű és iszonytató.

2010 - Sandra Bullock - A szív bajnokai

Valljuk be, a gyönyörű színésznő elég sokat bohóckodott már ahhoz, hogy kiérdemeljen egy díjat. Lehet, hogy az Akadémia is csak arra várt, hogy egy drámai alkotásban láthassák. Itt egy olyan belevaló nőt alakít, aki feszes farmerben belibeg a gettóba, és akár még az ottani bandavezért is kioktatja. Sokak meglepetésére a komolyabb szerep talán még jobban áll neki, mint bohókás elődjei. A sztori igazi hollywoodi mese, ám mindezt sikerült olyan módon tálalni, hogy a film nem esik bele a giccs fogalmába.

Na és persze volt egy kis hátsószándékunk is: ha esetleg eddig nem, reméljük, most kedvet kaptatok az említett filmek megnézéséhez, ugyanis egytől egyig fantasztikus alkotások. Kezdhetitek is A szív bajnokaival, ugyanis ma este 20:00-kor az RTL II műsorán láthatjátok.

Forrás: Wikipédia
Képek: Tumblr
#CinemaKlub#natalie portman#mery streep#jennifer lawrence#cate blanchett#julianne moore#brie larson#oscar#díjátadó#RTL Klub#rtl

Címlapról ajánljuk