CinemaKlub

Kezd remake túltengésünk lenni! Ti hogy vagytok?

rtl.hurtl.hu

2016. június 14. 11:51

Most kijött a Ben Hur legújabb előzetese. Nem mondjuk, hogy kezd elegünk lenni, de… egy picit kezd elegünk lenni. Az 1959-es klasszikus most újra feltámad, kérdés azonban, hogy ez jó dolog-e?

Vannak történetek, melyek örökre belénk égtek. Legyen szó bármilyen műfajról, biztosak lehetünk benne, hogy legalább egy ikonikus darab készült belőle. Ezt a stúdiók is tudják, és azt is, hogy nem lehet elég bőrt lehúzni semmiről. Ebből indult meg a remake-hullám: manapság már szinte minden napra jut egy olyan hír, amely arról mesél, hogy ismét egy régebbi sztorit kapnak elő.

A legújabb ilyen őrület – ami nem kevés negatív visszhangot váltott ki – a Szellemirtók remake-je, amelyben most Melissa McCarthy vezetésével hölgyek űzik az itt ragadt lelkeket a nyálka tengerben. Annak ellenére, hogy az eredeti film főszereplői – állításuk szerint – imádták a feldolgozást, a rajongók nem túl bizakodóak.

Ehhez hasonló érzéseink vannak egy új Jumanjival kapcsolatban is, ami már azzal kiverte a biztosítékot, hogy Dwayne Johnson és Kevin Hart lenne a főszereplője. Hogyan?! Egy Baywatch-film esetében még megértjük a poénos castingot, de Robin Williams pótolhatatlan – és ezt nem a csőlátás mondatja velünk. Ugyanígy kiakadtunk azon is, hogy a francia Életrevalók című filmből is akarnak egy amerikai átiratot. Újfent megkérdeznénk: minek?!


Viszont vannak olyan felvetések és új szereplőgárdák, melyeket már csak puszta kíváncsiságból megnéznénk. Ilyen például a Hét mesterlövész Denzel Washington és Chris Pratt főszereplésével, vagy éppen a Jared Letóval megpendített Interjú a vámpírral újragondolása.

Amikor végig elemezzük magunkban, hogy mire mondunk élből nemet, és mit várunk érdeklődéssel, akkor felmerül bennünk a kérdés: mi dönti el, hogy valamit ennyire elutasítunk? Mennyire kell ikonikusnak lennie ahhoz egy alkotásnak, hogy ne akarjuk másokkal is megnézni? Hol van a határ? Nehéz megválaszolni, hiszen talán két – tudatosítható – dologtól függ: mennyire kötődtünk érzelmileg az eredeti alakításokhoz és mennyire tűnnek vonzónak az új tervek. Ez persze végtelenül szubjektív.

Lényeg a lényegben, hogy az ’59-es Ben Hur, amely Charlton Hestonnal vált világhírűvé, most új köntöst kapott, új főszereplőt Jack Huston személyében, és egy olyan előzetest, amitől egy picit furán érezzük magunkat. Az volt az érzésünk, mintha egy tévéfilm trailerét néznénk, nem pedig egy blockbusterét.

Ti mit gondoltok?

#CinemaKlub#remake#feldolgozás#jumanji

Címlapról ajánljuk