CinemaKlub

Korog a gyomrod? Íme, 10 film, amitől még éhesebb leszel!

Jenei BrigittaJenei Brigitta

2016. június 2. 16:20

Ti mennyire szeretitek a hasatokat? És a filmeket, amikben a gasztronómiáé és a guszta ételeké a főszerep? Mi rajongunk az ehhez hasonló filmekért, csomagolják azt romantikus vagy éppen drámai köntösbe, bármikor befaljuk őket!

Legutóbb az RTLII-n tobzódhattunk a szebbnél szebb gasztro csodákban, hiszen a csatorna egy hetet annak szentelt, hogy olyan filmeket mutasson be, melyek a középpontjában az ételek állnak. Mi pedig teljesen kifeküdtünk tőlük. Viszont merészek vagyunk és bátrak, és arra gondoltunk, összegyűjtünk nektek 10 olyan filmet – egy-két plusz kiegészítéssel –, melyek garantáltan arra sarkallnak majd mindenkit, hogy kicsit sem lassan meginduljon a konyha, a bolt vagy egy közeli étterem irányába.

Mert enni jó. Nézni, ahogy elkészülnek, pedig még jobb. Legalábbis mi így vagyunk vele. Így mindig felkészülten költözünk be a tévé elé, ha ehhez hasonló maratont tartunk, ugyanis az aztán a világ legnagyobb meggondolatlansága, ha nem készülünk be egy tonna rágcsálnivalóval, vagy vész esetén egy egész menüvel – a fine diningot ilyenkor hanyagolhatjuk, nincs rá idő –, hogy hirtelen támadt zabálhatnékunkat csillapíthassuk.

És akkor nézzük a filmeket, amikkel mindenképpen érdemes – legalább egyszer az életben – éheztetni magunkat:

A séf

2014 óta különösen a szívünkhöz nőtt a Jon Favreau rendezésében készült alkotás. Egy igazán egyszerű, mégis annál több szeretettel és finomsággal megtömött batyu ez, melyet Favreau a szíve mélyéről húzott elő a tömegnek. A rendező – akinek két Vasember filmet is köszönhetünk – már régóta játszadozott a gondolattal, hogy egy apa-fia kötelékről forgasson filmet, de nem tudta, hogy mivel is társíthatná ezt a történetet. Időközben beleszeretett a főzésbe, és ez a fajta kreativitás teljesen magával ragadta. Összepárosította hát a kettőt.

És intenzíven belevetette magát, nemcsak a sztori felvázolásába, de a főzés rejtelmeinek felfedezésébe is. Nem meglepő hát, hogy igazi szerelemgyermek született a gondolatból, ami annyira könnyedén ejti rabul a nézőket, mint amennyire gyorsan megindul a nyáltermelésünk a szexi szendvicsek láttán, amiket A séfben készítenek!

Az élet ízei

Amikor a világ két legkülönbözőbb ízvilágát egyetlen filmben keresztezik egymással, akkor a pocak és az ételek utáni vágyakozásunk az egekbe ugrik. A Helen Mirren és Manish Dayal főszereplésével készült mozi egy igazi romkom, ami túlzások és giccs nélkül kényezteti a francia, valamint az indiai konyha szerelmeseit. A történet ugyanis egy indiai fiúról szól, akiben óriási tehetség rejlik, amit szülőhazája hátrahagyása után egy teljesen idegen kultúra és gasztronómia segít a kibontakozásban.

Ízek, imák, szerelmek


Voltatok már annyira kimerülve lelkileg és érzelmileg, hogy szívetek szerint kiszaladtatok volna a világból? Elizabeth Gilbert (Julia Roberts) megtette, és a felszabadulás, valamint önmaga megtalálása jegyében egész életét hátrahagyva indult meg felfedezni a világot és a benne rejlő élvezeteket.

A kiteljesedés, amikor a nőt nem a korlátai szabályozzák, hanem a vágyak, melyek mélyen a szívében bujkáltak odáig. A mámorító érzés, amikor pont nem foglalkozol azzal, hogy kizabáltad magad az addigi méretedből, mert a pizza mindennél fontosabb!

Julie & Julia – Két nő, egy recept

Ha azon tanakodtál egészen idáig, hogy túl sok a szabadidőd, és valamivel komolyan le kellene kötnöd a folyton kattogó agyadat, akkor a Meryl Streep és Amy Adams főszereplésével készült film valószínűleg két jó ötletet is adhat. A blogolás végtelen dimenzióin keresztül két teljesen más időben élő nő mindennapjaiba pillanthatunk bele, akik mindketten rájönnek, hogy élni csak úgy érdemes, ha célt tűzünk ki magunk elé. A cél pedig annál motiválóbb, minél nagyobb szenvedély fűzünk hozzá. Ők a főzésre és a végtelen mennyiségű vajra szavaztak! Hála az égnek!

Az ételművész


A legtöbb nőnek erről a filmről az jut eszébe, hogy egy szexi Bradley Cooper testben tálalt Gordon Ramsay sztorit kaptak, amit az idegbaj, az ordibálás és a túlzottan elhatalmasodó konyhai pánik jellemez. Nekünk azonban az a csokitorta lebeg a szemünk előtt, amit Cooper finom aranyporral megszórva olvasztgat a kamera – nyáltól csordogáló – lencséje előtt. Ennyi.

Ízlések és pofonok

A kicsit szirupossá pumpált történet, amely az európai Bella Martha című filmen alapszik, egy drámai szálon keresztül lavírozik a konyhaművészet világában. Egy munkamániás nő, aki séfként dolgozik, a nyakába kapja elhunyt húga kislányát. A gyermeki kötelék, valamint az ételek iránti végtelen szenvedély végül minden karakter életét átformálja egy kicsit. Hiába hollywoodi popcorn mozi, mi néha szeretjük elhessegetni vele a káoszos hétköznapokat.

Derült égből fasírt & L’ecsó

Akkoron nézzük a meséket, hiszen a kicsikről sem feledkezhetünk meg! Miközben a Fasírt a tudományt, valamint az emberek látens vágyát – miszerint megállás nélkül csak zabálnának – hívja segítségül végtelenül fincsi animációk segítségével, addig a L’ecsó egy igazi kis kulináris finomság. Hiába egy patkány a főhőse, Remy mindazt megtestesíti, amit egy francia kaja-film hősétől megkívánnánk.

Ráadásul, a meséken keresztül már az apróságokat is bevonhatjuk a konyhai praktikákba és megmutathatjuk nekik, hogy mennyire szórakoztató és örömteli lehet a főzés! Aki pedig beleszeret a gasztro-kalandokba, és szívesen megmérettetné magát, ne habozzon és jelentkezzen a Konyhafőnök Juniorba, ahol megannyi kihívás vár minden kicsire! Sőt, most az első évadból is visszatérhet egy versenyző, aki ideje korán kiesett a versenyből: a döntés a ti kezetkben van!

Csokoládé & Charlie és a csokigyár

Ó, azok a drága édességek! Azok a csodás csokoládé-költemények. A cukor szimfóniák, melyek bármikor elrepítenek minket a Holdra és vissza. Mi sem mámorítóbb az olyan filmeknél, ahol az édes ízek imádata újra kiteljesedhet és mindenki pajkos kisgyereknek érezheti magát. Két Johnny Depp-film is akad ebben a témában, és ha jót akarunk magunknak, egyiket se hagyjuk ki.

Babbette lakomája

Akármikor nézelődtünk valamilyen kajás film után, a legtöbbször ebbe a filmbe botlottunk, ami a kommentelők többsége szerint az egyik legjobb darab a felhozatalból. A történet egy gyászoló nő körül forog, aki egy visszafogottan élő faluba költözik. A kezdetben ellenséges és gátlásos lakók végül egy óriási lakomán lassan oldódva, engednek az ízek mámorának.

Mi kicsit kikészültünk és a gyomrunk és őrülten korog! Nálatok mi a helyzet?

Képek: Tumblr

#CinemaKlub#gasztronómia#konyhafőnök junior#jelentkezés#étel#kaja#főzés

Címlapról ajánljuk