Bulvár

Rasszizmus a varázsvilágban: az új Harry Potter sorozat miatt megint kaphat majd hideget-meleget J. K. Rowling

rtl.hurtl.hu

2023. április 14. 15:57

Hermione Granger bőrszíne kérdéseket vet fel.

Amióta bejelentették, hogy a kultikus Harry Potter könyvekből sorozat is készül, a rajongók vad találgatásba kezdtek, hogy vajon kik fogják majd játszani a főszerepeket. J. K. Rowlingot, az írót korábban transzfóbiával vádolták az egyik kitalált karaktere miatt, most a rasszizmus kérdése merült fel a közelgő casting fényében – írja a Fandom Wire.

A kérdés először a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarab kapcsán került előtérbe, amikor Hermione Granger szerepére egy színes bőrű színésznőt választottak. A döntés többnyire pozitív fogadtatásra talált, azonban akadtak olyanok, akik szerint ez nem volt jó választás. Ennek kapcsán az írónő is felszólalt, és kijelentette, hogy nem lát rá okot, hogy a karakter ne lehessen fekete.

A rajongók számára most az a legnagyobb kérdés, hogy az írónő tartja-e magát az előző nyilatkozatához és ismét fekete színésznő fogja játszani Hermione karakterét, vagy visszatér az eredeti felosztáshoz, és Emma Watsonhoz hasonlóan egy fehér bőrű színésznőé lesz a szerep.

Most jöttem rá, hogy mivel JK azt állította, amikor egy fekete színésznőnek adta a színdarabban a szerepet, hogy Hermione mindig is fekete volt, így most ismét kénytelen lesz egy fekete színésznőnek adni, vagy hülyét fog magából csinálni. De minden rajongója hatalmas rasszista és hátat fognak neki fordítani, ha így tesz

írta Twitteren egy felhasználó.

A színesbőrű Hermione karaktere felvet még egy kérdést: vajon a varázsvilágban is létezik a rasszizmus?

Ez azt is jelenti, hogy mivel a sorozat a könyvek hű adaptációja akar lenni, bele kell tenniük egy extra cselekményszálat, ahol a fekete karaktert folyton  piszkálják azért, mert véget akar vetni a rabszolgaságnak

– válaszolta egy másik felhasználó, arra célozva, hogy a szóban forgó karakter egyik fő missziója az, hogy a történetben szereplő házimanók rabszolgasorsát felszámolja. Akadt, aki azon gondolkodott, hogy vajon milyen rasszista szlenggel fogják illetni Hermionét a varázsvilágban.

Abban azonban biztosak a rajongók, hogy bárhogyan is dönt az írónő, lesznek olyanok, akik nem fognak egyetérteni a választással.

Nyitókép: Dave J Hogan / Getty Images

#Bulvár#j.k. rowling#harry potter#bőrszín#rasszizmus

Címlapról ajánljuk